Uitdagend onderwijs

Challenge Based Learning

Hoe zorgen we voor schone, betaalbare energie? Voldoende woonruimte en voedsel voor iedereen? En hoe kunnen we gezond ouder worden nu de levensverwachting stijgt? Belangrijke vraagstukken waarmee we als maatschappij aan de slag moeten. De technologische ontwikkelingen gaan dan ook razendsnel. Kennis van nu is over een paar jaar alweer verouderd. Aan de TU/e leiden we je daarom op tot ‘future proof engineer’. Een engineer die in staat is innovatieve, technologische oplossingen te bedenken voor vraagstukken die we nu nog niet kennen. Dat vraagt om uitdagend onderwijs waarbij je leert hoe je je kunt blijven ontwikkelen: Challenge Based Learning. Wist je dat we voor dit onderwijsconcept de Nederlandse hogeronderwijspremie hebben gewonnen?

Wat is Challenge Based Learning?

Binnen de TU/e gebruiken we het onderwijsconcept Challenge Based Learning (CBL). Dit betekent dat je tijdens je opleiding verschillende keren aan de slag gaat met uitdagingen uit de wereld om je heen. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen op het gebied van:

  • Duurzame energie
  • Steden van de toekomst
  • Draagbare ‘health’ sensoren
  • Zelfrijdende auto’s
  • Datamodellen om groepsgedrag te voorspellen

Samen met je medestudenten en docent zoek je naar een oplossing voor vraagstukken binnen deze thema’s. Soms met studenten van je eigen studie, soms met studenten van een andere studie. Uiteraard krijg je tijdens college’s en workshops de nodige kennis aangereikt, maar je gaat ook zelf actief op zoek naar extra kennis. 

De vraagstukken waar je je op richt komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven, de maatschappij of de wetenschap. De mensen die in de praktijk aan deze vraagstukken werken betrekken we actief bij ons onderwijs. Zo leer je al vóór de start van je carrière een brug slaan tussen techniek en de wereld om je heen. En dat is precies de kwaliteit waar onze maatschappij en het bedrijfsleven om zit te springen.

Waarom Challenge Based learning?

Met CBL pas je de geleerde theorie direct toe. Hierdoor ervaar je welke kennis je zelf nog nodig hebt, of welke expert je moet inschakelen, om het probleem op te lossen. Je werkt aan een uitdaging die je echt interessant vindt. Van idee tot prototype. Samen met je team denk je bovendien na over de manier waarop je anderen informeert over jouw oplossing. Hierdoor ontwikkel je naast vakgerichte kennis, tal van andere vaardigheden zoals onderzoeken, samenwerken, omgaan met onzekerheid, oplossingsgericht denken, organiseren en communiceren. Stuk voor stuk vaardigheden die je later nodig hebt. Welk beroep je ook kiest: van ondernemer tot specialist in een bedrijf. Deze vaardigheden laten de waarde van jouw kennis en expertise als engineer zien.

Hoe werkt Challenge Based Learning?

  • Je begint vaak vanuit een uitdaging waarvoor nog geen oplossing is.
    Bijvoorbeeld: bedenk een innovatieve oplossing voor de opslag en transport van energie in een snel groeiende regio zoals Brainport Eindhoven.
  • Met je team formuleer je een onderzoek- en/of ontwerpvraag die kan bijdragen aan (een deel van) de oplossing voor deze uitdaging. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we de efficiëntie van zonnepanelen verhogen?
  • Vervolgens ga je met je team op zoek naar een mogelijk antwoord op je vraag. Je bedenkt nieuwe concepten, ontwikkelt prototypes of modellen en test ze aan de eisen van de praktijk. In een eindpresentatie leg je jouw oplossing uit aan een panel van partners en toekomstige klanten.
  • Door het samenwerken met andere studenten, leer je het ‘probleem’ vanuit verschillende kanten benaderen. En je leert uitleggen wat de meerwaarde van jouw bijdrage is. Dit helpt je om te komen tot een goed eindresultaat voor het team en om te laten zien wat je zelf geleerd hebt.

Benieuwd aan welke challenges onze huidige studenten werken? Bekijk de studiegids.

Speel video

TU/e innovation Space is een onderwijsomgeving op onze campus. Hier kun je challenge based learning ervaren in teams met studenten van andere opleidingen. Het is een inspirerende omgeving waar studenten, studententeams, start-ups en onderzoekers samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

In innovation Space zijn veel experts en coaches aanwezig. Daarnaast zijn er faciliteiten voor prototyping, 3D-printing en andere geavanceerde machines die je als student (onder begeleiding) kunt gebruiken. Voor de theoretische kennis geven docenten er workshops, mini-seminars of colleges zodat je een goede basis hebt voor je project. Meer weten over innovation Space? Check de website.

Speel video

Wil je na afronding van je project verder met het doorontwikkelen van je ideeën? Dat kan! Bijvoorbeeld in de vorm van een studententeam of een start-up. Je kunt dan binnen TU/e innovation Space gebruik blijven maken van verschillende faciliteiten zoals labs om aan je product te werken.