Hoofdgebouw Atlas gerenoveerd

TU/e-gebouw Atlas ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouw

Met een score van 96,01 staat gebouw Atlas helemaal bovenaan de BREEAM-lijst van duurzaamste onderwijsgebouwen wereldwijd. Het CvB kreeg vandaag het bijbehorende certificaat, tijdens het Nationaal BREEAM-congres. BREEAM is ’s een van de twee wereldwijd dominante systemen om de duurzaamheid van gebouwen te meten.

Atlas is het resultaat van de dit jaar afgeronde renovatie van het voormalige Hoofdgebouw van de TU/e. Door de renovatie is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag gegaan, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Deze daling komt onder meer door de zeer sterk isolerende glasgevel en doordat het gebouw geen gasaansluiting meer heeft. Warmte en koeling komt uit het campusbrede WKO-systeem (warmte-koude-opslag) van de TU/e.

Nachtspoeling
Een deel van de koeling komt gewoon van de buitenlucht, door ramen die automatisch open gaan. Dat maakt ook de ‘nachtspoeling’ mogelijk: wanneer nodig, schuiven de etagehoge ramen van Atlas ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder heeft het hele gebouw slimme en zuinige LED-verlichting. Daarnaast voorzien zonnepanelen in een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte.

Nog duurzamere materialen
Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 ook al een BREEAM-score. Met 93,86 was dit al de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Nu, na realisatie, is de score nog beter, onder meer door gebruik van nog duurzamere materialen, en door meer aandacht te besteden aan het informeren van de gebouwgebruikers. Dit laatste is belangrijk doordat de duurzaamheid mede wordt bepaald door het gedrag van de bewoners van het gebouw.

De lat hoog
“We zijn ontzettend trots op dit gebouw”, zegt Nicole Ummelen, vice-voorzitter van het CvB, en zelf ook gehuisvest in Atlas. “Een van onze belangrijkste opgaves als technische universiteit, is het bijdragen aan de verduurzaming van de wereld. Dat doen we vooral door ons onderzoek en door het opleiden van ingenieurs. Maar we vinden dat we als universiteit ook het goede voorbeeld moeten geven, practice what you preach. We leggen de lat daarom erg hoog bij de vernieuwing van onze gebouwen, en we hopen anderen daarmee te inspireren.”

Atlas is het vierde TU/e-gebouw zonder gasaansluiting, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit met circa driekwart gedaald.

44.000 vierkante meter
Atlas huisvest de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Het gebouw, dat stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44000 vierkante meter.

Het ontwerp voor de renovatie komt van Team RSVP, een samenwerking van Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Aannemer Van Wijnen heeft de renovatie gerealiseerd.

BREEAM
BREEAM is, met ruim twintigduizend gecertificeerde gebouwen en bouwprojecten, is een van de twee meest gebruikte systemen wereldwijd om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen. Van alle BREEAM-gecertificeerde gebouwen, dus inclusief de gebouwen uit alle andere categorieën dan onderwijs, neemt Atlas plek 7 in. In Nederland is de Dutch Green Building Council de certificerende organisatie.

Renovatie hoofdgebouw tot gebouw Atlas

Atlas, het zestien bouwlagen tellende voormalige hoofdgebouw heeft een nieuwe en eigentijdse inrichting gekregen. Centraal in het gebouw bevindt zich een nieuwe, verbindende trap die vanuit de zogeheten rode loper (het geheel van verbindende routes via loopbruggen op de campus) onregelmatig zigzaggend loopt tot boven in het gebouw. Ook heeft het vernieuwde Atlasgebouw een rol als proeftuin. Onder meer het Intelligent Lighting Institute (ILI) gebruikt het pand als living lab voor onderzoek en testen. Het totale vloeroppervlak van het hoofdgebouw is terug gegaan van 44.500 m2 naar maximaal  42.000m2. De uitgangspunten waren onder meer optimaal hergebruik, maximaal gebruik van daglicht en het voorkomen van energieverspilling.

Duurzaam Atlasgebouw
Het ontwerp voor het gerenoveerde gebouw Atlas heeft als eerste in Nederland het BREEAM Outstanding certificaat voor een gerenoveerd onderwijsgebouw gehaald. Atlas is na de renovatie een stuk duurzamer, met energiezuinige installaties en een zeer isolerende glazen vliesgevel.

Gebouw Atlas heeft 7 maart 2017 in Londen de BREEAM-award voor meest duurzame onderwijsgebouw in de wacht gesleept. De BREEAM-awards, die ook wel de Oscars van duurzame gebouwen worden genoemd, staan wereldwijd hoog aangeschreven. Lees het nieuwsbericht.

Bekijk ook duurzaam Atlas.

Betrokken partijen
Voor het ontwerp van het nieuwe Atlasgebouw was gekozen voor de total engineer Team RSVP (bestaande uit Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz)De ontwerpvisie voorziet in de handhaving van de beeldkwaliteit van architect Van Embden uit de jaren ’60. energiezuinige installaties en een zeer isolerende glazen vliesgevel. Aannemer Van Wijnen heeft de renovatie uitgevoerd. 16 november 2018 werd Atlas opgeleverd. Op 21 maart 2019 was de officiele opening.