Renovatie Gemini

Start ontwerpfase renovatie Gemini door total engineer TW-IN
De total engineer die het ontwerp gaat maken voor de renovatie van gebouw Gemini is gekozen: TW-IN. TW-IN bestaat uit Royal HaskoningDHV, Team V Architectuur en DGMR. Zij onderscheidt zich in haar visie t.o.v. de andere inschrijvers. Het ontwerpvoorstel van TW-IN doet gebalanceerd recht aan het gevraagde.

Keuze voor TW-IN
Het vernieuwen van het Gemini-gebouwencomplex op de Eindhovense campus is een opgave die een vaste ontwerpershand vergt. Het bestaande gebouw heeft weliswaar een robuuste verschijning, maar de architectuur berust op het delicate repertoire dat kenmerkend is voor de tweede bouwfase van de campus. Bovendien dient het voor dit gebouw gevraagde programma de huisvesting van twee faculteiten met een wensenpakket van zeer uiteenlopende aard, waarin enerzijds plaats moet zijn voor trillingsvrije laboratoria, maar anderzijds bijvoorbeeld voor een variatie aan sociale omgevingen. Ten slotte is er de omgeving van de campus, waar het gebouw zich met zijn verschijning toe heeft te verhouden.

Renovatieplan Gemini
Het plan dat TW-IN gaat ontwikkelen voor de renovatie van Gemini betreft de gebouwen Gemini-noord (exclusief Zero Emission Lab, ZEL) en Gemini-zuid, de loopbrug naar Ceres, de aansluiting op de loopbrug naar Flux, aansluiting op de gevel van MetaForum en de aansluiting op ZEL.

Na de renovatie worden de gebouwen ingezet voor onderzoek, onderwijs en kantoren t.b.v. de faculteiten Werktuigbouwkunde (W) en Biomedische Technologie (BMT), de Coherence and Quantum Technology (CQT) groep voor de faculteit Technische Natuurkunde en het E-Conversion Lab voor de faculteit Electrical Engineering. Het Darcy lab en het Microfab Lab blijven ongewijzigd. Daarnaast krijgt het gebouw ook algemene functies zoals studiebegeleiding, restaurant, onderwijsruimten, studieplekken en studieverenigingen.

De renovatie wordt gefaseerd uitgevoerd van 2021 - 2025. In 2021 zal eerst Gemini-noord gestript worden.

BREEAM
Op duurzaamheid hanteert de TU/e het instrument BREEAM, met een minimale score van Excellent (4 sterren).