Staatsieportret koning Willen Alexander

Locatie: De Senaatszaal in het auditorium

In 2013 benaderde dr. Nicole Ummelen, secretaris van de TU/e, de Kunstcommissie voor een nieuw staatsieportret naar aanleiding van de troonswisseling. Na een uitebreide selectie bleven drie kandidaten over: Jacomijn den Engelsen, Rosemin Hendriks en Stijn Peeters. Alle drie hebben hun sporen in de Nederlandse (portret)kunst ruimschoots verdiend.

De kunstenaars waren vrij in materiaalkeuze en hoe ze de koning presenteerden. Zowel de Kunstcommissie als het CvB kozen voor het ontwerp van Den Engelsen. Niet alleen om de beeltenis en de uitstraling, ook door de gebruikte techniek. De houtsnede verwijst naar de werkzaamheden van Willem Alexander in het watermanagement.

Den Engelsen portretteerde een vriendelijke, maar serieus en zelfverzekerd kijkende koning. De achtergrond wordt gevormd door natuurlijke structuren in de houtsnede die water, land en lucht suggereren; daartussen in bracht Den Engelsen een horizon aan. Willem Alexander steekt daar boven uit en mede door zijn lengte benadrukt hij zijn waardigheid.

Krachtig portret
Den Engelsen (1958) is een (inter)nationaal bekend kunstenaar en haar werk zit ook in de TU/e grafiekcollectie. Ze is geïntrigeerd door de Japanse houtsnede; in 2008 verbleef ze twee maanden in Japan, waar ze les kreeg van een diverse meesters in die kunstvorm. 

Over het portret zegt ze: “Ik wilde de koning een serieuze en vriendelijke uitstraling geven. Ik wilde dat het een krachtig portret zou worden wat goed tot zijn recht komt in de uitgesproken omgeving van de Senaatszaal en die ook stand kan houden tegenover de andere portretten in die zaal.”

Zie ook
www.jacomijndenengelsen.nl

www.tue.nl/universiteit/over-de-universiteit/faciliteiten/kunstbezit/kunstcollectie/grafiek/hoogdruk/