Samen investeren in onderzoek?

We staan als TU/e middenin de maatschappij. We creëren technologische oplossingen die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen op de drie hoofdgebieden gezondheid, slimme mobiliteit en energie. Daarbij bieden we een opleidingsomgeving die relevant is, uitdagend en tot de verbeelding spreekt. Een omgeving waar de ingenieurs van morgen opstaan om hun toekomstige werkveld blijvend te vernieuwen. Het is niet voor niets dat we intensief samenwerken met de technische industrie, waarbij we wetenschappelijke inzichten en kennis vertalen naar waarde voor de maatschappij.

Wat is de kracht van IMPULS?

Samen relevant en maatschappelijk waardevol onderzoek doen, betekent ook samen investeren. We bedachten daarom op de TU/e een innovatieve methode om meer onderzoek mogelijk te maken op de overkoepelende onderzoeksthema’s Health, Smart Mobility en Energy: IMPULS.
Hoe werkt het? Via een call for proposals aan de industrie definiëren we een aantal onderzoeksprojecten. De afspraak daarbij is dat, voor iedere AIO (Promovendus) die we als TU/e op het onderzoek inzetten, de industrie er één toevoegt. In ruil daarvoor krijgt de industriële partner ‘Easy Access IP’. Dit houdt in dat we octrooien die ontstaan binnen het gezamenlijke onderzoek weinig beperkend overdragen aan de industriële partner. 

Waardevolle aanpak

De IMPULS-aanpak blijkt een succes. De eerste en tweede call van 2012 en 2013 zijn ruimschoots overschreven. Dat betekent veel budget (zo’n 105 miljoen euro) voor onderzoek en veel interessante promotieplaatsen voor TU/e-onderzoekers. Daarbij bevordert het IMPULS-instrument ook de toekomstige samenwerking tussen de TU/e en industriële partners, want AIO’s doen onderzoek in een periode van standaard 4 jaar terwijl de R&D-roadmaps van de industrie gemiddeld 8 tot 10 jaar beslaan. Door samen op te trekken staan we samen bovendien sterker als het gaat om het verwerven van onderzoeksinvesteringen uit Europese fondsen zoals Horizon 2020.

Interesse gewekt?

Neem dan voor meer informatie contact op met: Gérôme Friesen of Steef Blok.