Slimme methode om koperdiefstal te voorkomen

Koperdiefstal is sinds jaren een serieus probleem. Het grootste probleem is vaak niet eens de directe (financiële) schade door het materiaalverlies. De kosten van de gevolgschade door verbroken verbindingen en de bijkomende schade door het geweld waarmee het koper verwijderd wordt zijn meestal een veelvoud van de materiaalschade. Alle reden om op zoek te gaan naar slimme methodes om koperdiefstal snel te detecteren en te voorkomen. Twan Jochijms van Texis BV deed daarvoor een beroep op de Vragenbank van Stichting KIEN.

Niels Blaauwbroek en drie medestudenten werden door Sure Innovation aan de vraag van Twan Jochijms gekoppeld. “Een ontzettend leuk project”, aldus Niels. “Er komen vele disciplines samen: we zijn aan de slag gegaan met netwerktechnologie, bewegingssensoren, signaalverwerking, enzovoort. Dit was echt een klus waar we onze kennis, netwerk en onderzoekskunde in de praktijk konden brengen.” Niels was ten tijde van de opdracht masterstudent Electrical Engineering. Inmiddels is hij afgestudeerd.

Twan Jochijms was in opdracht van een klant op zoek naar de mogelijkheden om koperen leidingen in machines te beveiligen. Het studententeam onderzocht de bestaande mogelijkheden en kwam met twee oplossingen. Niels: “Je kunt een systeem opzetten waarmee je constateert dat de verbinding in de kabel wordt verbroken. Daarvoor moet je een puls meesturen in de kabel: wordt die puls anders gereflecteerd dan normaal, dan kan er iets mis zijn. Een andere oplossing die naar boven kwam, is het werken met bewegingssensoren. Als je op de kabel ‘nodes’ bevestigt die ongebruikelijke bewegingen constateren, dan heb je ook een goed signaleringssysteem.”

Nodes die beweging detecteren

Beide oplossingen hadden voor- en nadelen. Bij echte kabels zou een puls goedkoper en makkelijker realiseerbaar zijn. Voor andere toepassingen zouden de kleine sensoren, nodes, beter geschikt kunnen zijn omdat je daarmee ook andere ongewenste situaties kunt constateren: onverwachte temperatuurstijging bijvoorbeeld of verplaatsingen zonder dat de verbinding verbroken wordt. Niels: “De mogelijkheden met de nodes waren zo veelbelovend dat daar nu verder onderzoek naar wordt gedaan en prototypes worden ontwikkeld.”

Weinig tijd voor R&D

Voor Texis, het bedrijf van Twan Jochijms gespecialiseerd in beveiliging- en energiemaatwerk, behoort innovatieve technologie tot de ‘core business’. “Toch”, zegt Twan Jochijms, “heb je als ondernemer vaak de tijd niet voor echte research & development. De masterstudenten van Sure Innovation hebben de tijd, de actuele kennis en het netwerk om diep de materie in te duiken. Ze kijken bovendien met een frisse blik naar de materie, waar je je zelf misschien al tijden op blind staart.”

‘Vragenbank heeft veel opgeleverd’

“Er was veel contact met Twan tijdens het project”, zegt Niels. “Zowel de samenwerking als het onderwerp van onderzoek waren erg interessant. We hebben gaandeweg, ook met vallen en opstaan, de oplossingen kunnen formuleren.“ De oplossing met de nodes biedt daarbij meer toepassingsmogelijkheden dan alleen die waarvoor de opdracht was gegeven. Twan Jochijms: “Er zijn meer beveiligingsvraagstukken op te lossen met dit systeem. Daar werken we momenteel verder aan. Het inschakelen van de Vragenbank heeft veel opgeleverd, al was het alleen maar goede nieuwe inzichten en ideeën.”

 

Stichting KIEN biedt u in samenwerking met SURE Innovation van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de mogelijkheid tegen lage kosten een vraag of idee te laten onderzoeken bij de Vragenbank. SURE Innovation vertegenwoordigt high potential studenten in hun masterfase en koppelt  die en hun team en netwerk aan uw ondernemersvraag. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem contact op met Stichting KIEN.