HIGH5 lezingen

TU/e Innovation Academy organiseert samen met MKB Eindhoven, Eindhoven Engine en Fontys een nieuwe serie van 5 interactieve lezingen gericht op ondernemerschap en innovatie onder de naam HIGH5. Hoogleraren verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven delen hun kennis graag met u en hopen op hun beurt weer van u te kunnen leren. Innovatieve MKB bedrijven laten zien hoe de wetenschappelijke kennis is toegepast in hun bedrijf. Voor participerende MKB bedrijven een laagdrempelige toegang tot de wetenschap en toepassingsmogelijkheden daarvan.

Innovatief ondernemen, dat doen we toch samen, HIGH5!

3D Printen (additive manufacturing) | 30 september 2019

Pieter Debrauwer, Managing Director AMSYSTEMS Center (TNO/ HTSC TU/e)

Dankzij Additive Manufacturing is het mogelijk om producten of onderdelen met verschillende componenten op maat te fabriceren. Dit biedt mogelijkheden die ondenkbaar zijn bij standaard fabricage. Een 3D printer produceert op basis van een digitaal bouwplan, zoals een CAD tekening, tastbare driedimensionale objecten door het object in verschillende dunne lagen op te bouwen. Met een 3D printer kan vrijwel elk object worden gemaakt dat je maar kunt bedenken.

Een 3D printer print zowel in de lengte, breedte als hoogte. Hierdoor kan er een diversiteit aan complexe vormen worden afgedrukt. Het is zelfs mogelijk om verschillende materialen tegelijkertijd te benutten. Hierbij worden vrije-vormproducten geoptimaliseerd en niet beperkt door het fabricageproces. Zo worden nieuwe productieprocessen, materialen en producten ontwikkeld om de Nederlandse hightech industrie te laten groeien.

3D printen heeft een enorme vlucht genomen. De groeicijfers van de afgelopen jaren liegen er niet om. Deskundigen voorspellen dat als de groei in dit tempo doorzet, de 3D print markt in 2024 een omvang heeft van 35 Miljard dollar heeft. Hoe ga jij ermee om?

CV Pieter Debrauwer

Pieter Debrauwer is managing director van AMSYSTEMS Center, de samenwerking van TNO en TU/e High Tech Systems Center op het gebied van Additive Manufacturing. Binnen AMSYSTEMS werken we aan de volgende generatie Additive Manufacturing equipment. Pieter heeft gewerkt aan biomedische toepassingen van lab on chip en via projectmanagement op semicon en additive manufacturing, programma management op 3D food printen is hij nu sinds 2018 managing director van AMSYSTEMS center.