TU/e Marina van Damme beurs

De Marina van Damme beurs is uitgereikt

Op woensdag 17 mei 2017 is de Marina van Damme beurs uitgereikt aan alumna Elise Huisman tijdens de Academic Awards bijeenkomst in het Klokgebouw.
Zij werd gekozen uit vijftien aanvragers. Huisman studeerde in 2010 af bij Biomedische Technologie en vertrok vervolgens naar de University of Britisch Columbia in het Canadese Vancouver om te promoveren. Al tijdens haar promotie was ze medeoprichter van Arbutus Medical, een bedrijf dat medische hulpmiddelen ontwikkelt voor ontwikkelingslanden.

Het voornaamste product van Arbutus Medical is een steriele hoes, de Drillcover, waarmee een 'gewone' boormachine veilig kan worden gebruikt voor chirurgische ingrepen. Artsen in arme landen, die geen chirurgische boormachine van dertigduizend euro kunnen betalen, zijn hierdoor niet langer genoodzaakt om een - goedkope, maar minder handige - steriele handboor te gebruiken. In combinatie met de steriele Drillcover volstaat ook een goedkope accuboormachine, zo is de gedachte.

Volgens Huisman zijn artsen in onder meer Uganda erg enthousiast over de Drillcover, en zijn er al duizenden operaties mee uitgevoerd. "Nu willen we testen wat de impact is op de uitkomsten van de operaties, maar daar hebben we bij Arbutus Medical geen geld voor. Dankzij deze beurs kunnen we nu met dat wetenschappelijke onderzoek aan de slag."

De opnamen van de ceremonie kunnen vanaf maandag 22 mei worden teruggekeken.

Dr.ir. Marina van Damme

Deze beurs is mogelijk gemaakt door een schenking van mevrouw dr.ir. Marina van Damme. Zij is Delfts ingenieur (1953) en de eerste vrouwelijke gepromoveerde van de Universiteit Twente met een indrukwekkende carrière in de wetenschap en industrie. Marina van Damme wil jonge vrouwelijke ingenieurs van de TU/e in staat stellen zich verder te ontwikkelen om hun kansen op de arbeidsmarkt en in hun loopbaan te vergroten.

Universiteitsfonds Eindhoven

Het Universiteitsfonds stimuleert wetenschap en onderwijs aan de TU/e en  ondersteunt culturele en sportieve initiatieven. Wilt u een bijdrage leveren aan realisatie van de doelstellingen van het UFe? Zie de website www.tue.nl/ufe. Geef om de TU/e, geef aan het UFe!