Implementatie Plan S open voor consultatie

In september 2018 lanceerde cOAlition S, een groep van nationale onderzoeksfinancieringsorganisaties waaronder NWO, en Robert-Jan Smits, Senior Advisor on Open Access bij de Europese Commissie, Plan S. Op dat moment was nog onduidelijk hoe de uitvoering van het plan er precies uit zal zien.

Op 27 november 2018 kondigden de coalitie concrete richtlijnen aan voor de uitvoering van het plan. De richtlijnen beschrijven drie manieren waarop onderzoekers kunnen voldoen aan de open access eisen van de financiers. In het kort zijn dat:

1)    Publicatie in open access tijdschriften of op open access platforms
2)    Publicatie in niet-open access tijdschriften en onmiddellijke deponering in een open access repository
3)    Publicatie in een niet-open access tijdschrift met een duidelijk en tijdgebonden scenario voor een overgang naar volledig open access.

De zeven bladzijden tellende implementatiehandleiding voor Plan S bevat gedetailleerde informatie en geeft een overzicht van de technische voorwaarden.
COAlition S biedt de mogelijkheid om feedback te geven over de uitvoering van Plan S. Tot 1 februari 2019 kan iedereen reageren op de plannen via een speciale feedbackpagina op de website van de coalitie.
Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij de open access helpdesk.