Groen, hybride of goud open access

Open access is een vorm van wetenschappelijk publiceren waarbij wetenschappelijke informatie voor lezers zonder kosten online beschikbaar is. Dit kan op twee manieren worden bereikt:

Groen open access – voorkeursbeleid op de TU/e

Bij groen open access wordt een artikel gepubliceerd in een traditioneel abonnementstijdschrift (niet open access) waarna de finale auteursversie van het artikel óók gedeponeerd wordt in een open access repository (openbaar publicatie database).

Omdat publicaties door een auteur zelf gedeponeerd worden in een repository, wordt hiervoor ook wel de term ‘self-archiving’ gebruikt.

TU/e auteurs wordt gevraagd de wetenschappelijke publicatie altijd te registreren en de finale auteursversie te uploaden. U hoeft uw publicatie niet zelf open access te maken. Het IEC zorgt er voor dat uw publicatie automatisch groen open access wordt, wanneer dit is toegestaan door de uitgever.

Goud open access

Er zijn twee varianten van goud open access publiceren:

(Volledig) goud open access
Bij een goud open access tijdschrift zijn alle publicaties direct en zonder beperkingen gratis toegankelijk voor de lezers. Bij dit open access model vervallen de abonnementsinkomsten en verkrijgt de uitgever inkomsten door de auteur (of het instituut) een vergoeding te laten betalen na acceptatie van een artikel. Deze vergoeding wordt meestal aangeduid met de term ‘article processing charges’ (APC’s). Deze categorie van open access wordt soms aangeduid als volledig goud open access of puur goud open accss (als afbakening ten opzichte van hybride goud open access).

Hybride (goud) open access
Bij deze goud open access variant publiceert de auteur in een traditioneel subscriptietijdschrift, maar de auteur kan zijn artikel goud open access laten publiceren door de APC’s te betalen. Het artikel is dan direct open access beschikbaar voor alle lezers bij online publicatie. Meestal is slechts een deel van de artikelen in tijdschriften die hybride goud open access faciliteren ook opengesteld via de hybride open access route. Artikelen die in een dergelijk tijdschrift niet hybride goud open access zijn gepubliceerd, zijn voor lezers niet direct toegankelijk als men geen abonnement op het tijdschrift heeft.

De TU/e heeft geen centraal fonds voor open access publicatiekosten. Wilt u betaald open access publiceren, dan zult u vaak deze kosten binnen uw eigen onderzoeksgroep of faculteit moeten afstemmen en registreren.

In een aantal gevallen hebben de VSNU en uitgevers een overeenkomst gesloten waarin de kosten voor open access publiceren in die overeenkomst geheel of deels zijn opgenomen. In dat geval zijn voor u als onderzoeker geen of gereduceerde kosten verbonden aan open access publiceren.

Wanneer uw onderzoek extern gefinancierd is, door bijvoorbeeld NWO of de Europese Commissie, kunt u via uw onderzoeksfinancier mogelijk open access financiering aanvragen.