Europese Commissie Horizon 2020

Horizon 2020 beleid rondom open access publiceren*


Horizon 2020: Open access verplicht voor peer-reviewed tijdschrift artikelen

De Europese Commissie stelt het open access maken van wetenschappelijke peer-reviewed tijdschrift artikelen verplicht. Dit moet volgens twee stappen:

Ondersteuning bij het Horizon 2020 open access beleid
Heeft u een project lopen binnen Horizon 2020? Dan kunt u uw publicaties deponeren in de TU/e repository. Daarmee heeft u voldaan aan de eerste stap.


Het Informatie Expertise Centrum ondersteunt u ook graag bij de tweede stap, het open access maken van een publicatie binnen de gestelde embargoperiode van Horizon 2020. Het IEC maakt uw artikel automatisch open access beschikbaar vanaf het moment dat dit is toegestaan door de uitgever. Horizon 2020 stelt dat een artikel binnen 6 maanden na publicatie open access moet zijn. Een uitzondering zijn de vakgebieden humanities en social sciences, daar is een embargo van 12 maanden toegestaan.

Controleer of uw tijdschrift voldoet aan de voorwaarden van Horizon 2020:

Wanneer een uitgever het niet toestaat uw artikel binnen 6 of 12 maanden open access te maken in het TU/e Repository, heeft u drie alternatieven:

  1. Indien het tijdschrift van uw keuze ook de mogelijkheid aanbiedt om uw artikel gold open access te publiceren tegen betaling, kunt u daarvoor kiezen.
  2. Publiceer in een ander traditioneel tijdschrift. Kies daarbij voor een tijdschrift dat wel binnen de voorgeschreven termijn open access toestaat in het TU/e repository (zie embargo lijst)
  3. Publiceer in een goud open access tijdschrift (meer informatie over goud open access publiceren)


Financiering
De Europese Commissie biedt de mogelijkheid open access kosten te betalen uit uw projectbudget. Er is geen extra fonds waar na afloop open access kosten gedeclareerd kunnen worden. U moet de open access kosten daarom vooraf meenemen in uw projectbegroting.


Vragen of individuele hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij uw open access publicatie strategie of voor een kostenraming? Neem dan contact op met de contactpersonen open access van het IEC via openaccess@tue.nl 

Europese Commissie, Horizon 2020 - VERPLICHT
ProgrammaHorizon 2020
Looptijd1 januari 2014 tot en met 31 december 2020
VerplichtOpen access is verplicht voor alle peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift artikelen die voortkomen uit door Horizon 2020 gefinancierd onderzoek. Dit is een open access verplichting.
AanbevolenOpen access wordt sterk aanbevolen voor:
- Monografieën
- Boeken of boekdelen
- Conferentie bijdragen
- Grijze literatuur (waaronder technische rapporten en dissertaties)
Publicatie versieDe geaccepteerde finale auteursversie inclusief het peer-review proces (de post-print) of de gepubliceerde versie. De publicatie moet machine-leesbaar zijn.
ProcesStap 1: Deponeer het artikel in een repository, op zijn laatst op de publicatiedatum (altijd verplicht)
Stap 2: Garandeer open access via het repository binnen de geaccepteerde embargo periode
Toegestaan embargo-Indien het artikel wel open access gepubliceerd is bij een uitgever: geen embargo toegestaan
-Indien het artikel niet open access gepubliceerd is bij een uitgever: maximaal 6 maanden embargo toegestaan
-Indien het artikel niet open access gepubliceerd is bij een uitgever, en valt binnen de vakgebieden ‘humanities’ of ‘social sciences’: maximaal 12 maanden embargo toegestaan
KostenDe kosten voor open access publiceren moeten worden meegenomen worden in de projectbegroting aan het begin van het project.
Vermelden in de publicatieDe bibliografische metadata moet in een standaard formaat worden opgesteld, en moet de volgende elementen bevatten:
-  the terms ["European Union (EU)" and "Horizon 2020"]["Euratom" and Euratom research and training programme 2014-2018"]
- the name of the action, acronym and grant number
- the publication date, and length of embargo period if applicable, and a persistent identifier.
Meer informatie voor TU/e medewerkersContactpersonen open access, TU/e
ir. Sjef Öllers en dr. ir. Marjet Elemans, via: openaccess@tue.nl
Meer informatie algemeen


* De informatie op deze webpagina is een beknopte weergave van de meest belangrijke open access financieringsvoorwaarden voor de TU/e. Neem voor de meest actuele gegevens altijd contact op met de open access contactpersonen TU/e (openaccess@tue.nl), of kijk op de website van de Europese Commissie.

Laatst gewijzigd op 12 april 2015