NWO voormalig beleid

Voormalig NWO beleid rondom open access publiceren*

Geldend voor grants volgend uit een ‘call voor proposals’ tot en met 30-11-2015

Volgt uw publicatie uit een NWO grant toegekend uit een ‘call voor proposals’ opengesteld  tot en met 30-11-2015? Dan geldt voor u het voormalig NWO beleid rondom open access publiceren. NWO moedigt open access aan, maar stelt voor deze grants geen harde verplichting.


Ondersteuning bij het NWO open access beleid
Heeft u een project lopen bij NWO? Dan kunt u voor uw publicaties gebruik maken van de standaard TU/e faciliteiten. U kunt uw artikel registreren en uploaden in het TU/e Repository, het IEC maakt uw artikel open access beschikbaar vanaf het moment dat dit is toegestaan door de uitgever.


Financiering
Wilt u open access publiceren bij een uitgever en maakt u hiervoor kosten? Dan stelt NWO per onderzoeksproject een extra publicatiefonds beschikbaar van maximaal 6000 euro. Indienen van aanvragen kan op ieder moment binnen 6 maanden na definitieve publicatie, totdat de beschikbare middelen uitgeput zijn.
Let op!  Vanaf juni 2015 komen alleen open access artikelen in volledig open access tijdschriften in aanmerking voor vergoeding vanuit het NWO publicatiefonds. Dit zijn tijdschriften waarin de hele inhoud van het tijdschrift standaard open access wordt gepubliceerd.

NWO verbiedt onderzoekers niet om in zogenaamde hybride tijdschriften te publiceren, maar stelt hiervoor geen extra funding beschikbaar in het NWO stimuleringsfonds. Eventuele hybride open access publicaties moeten door onderzoekers uit het eigen onderzoeksbudget betaald worden.

In hybride tijdschriften is de inhoud in principe alleen voor lezers met een abonnement te lezen, maar kunnen individuele artikelen tegen betaling open access worden gepubliceerd.

NWO: conferentiebijdrage voor open access spreker
De Conferentiebijdrage is bedoeld voor aanvullende activiteiten die Open Access onder de aandacht brengen tijdens wetenschappelijke conferenties. NWO stelt per aanvraag maximaal 2.500 euro beschikbaar. Onderzoekers kunnen doorlopend een verzoek indienen; er is geen sluitingsdatum.

NWO, beleid mei 2011 tot en met 30-11-2015
LooptijdMei 2011 - 30-11-2015
AanbevolenPublicaties gefinancierd met NWO-middelen dienen, afgezien van andere publicatiemogelijkheden, via een ‘Open Access’ regeling zo snel mogelijk toegankelijk te zijn voor het publiek. Dit is een open access aanbeveling.
Publicatie versieGeen details beschreven door NWO
Toegestaan embargo‘Zo snel mogelijk’, geen details beschreven door NWO
KostenPer onderzoeksproject is een extra publicatiefonds beschikbaar van maximaal 6000 euro, voor het open access maken van een peer-reviewed artikel of peer-reviewed boek.  De bijdrage kan alleen gebruikt worden voor het publiceren in volledig goud open access tijdschriften, niet voor het publiceren in hybride tijdschriften. De bijdrage kan niet gebruikt worden voor het publiceren van een proefschrift. Indienen van aanvragen kan op ieder moment binnen 6 maanden na definitieve publicatie, totdat de beschikbare middelen uitgeput zijn.
Vermelden in de publicatieBij publicatie van resultaten van het gesubsidieerde onderzoek wordt de steunverlening van NWO vermeld. Hierbij dient tevens het projectnummer te worden vermeld. In het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans wordt de naam van NWO als volgt vertaald:
–Netherlands Organisation for Scientific Research;
–Organisation Néerlandaise pour la Recherche Scientifique;
–Niederländische Organisation für wissenschaftliche Forschung;
–Organizzazione nazionale olandese per la ricerca scientifica;
–Organización neerlandesa de investigaciones científicas
Meer informatie voor TU/e medewerkersContactpersonen open access, TU/e
ir. Sjef Öllers en dr. ir. Marjet Elemans, via: openaccess@tue.nl
Meer informatie algemeen

* De informatie op deze webpagina is een beknopte weergave van de meest belangrijke open access financieringsvoorwaarden voor de TU/e. Neem voor de meest actuele gegevens altijd contact op met de open access contactpersonen TU/e (openaccess@tue.nl), of kijk op de website van de NWO.

Laatst gewijzigd op 18 december 2015