Elsevier

Gratis open access publiceren voor TU/e corresponding authors in een selectie van Elsevier tijdschriften

Corresponding authors van de TU/e en andere Nederlandse universiteiten kunnen, dank zij een overeenkomst met Elsevier, gratis open access publiceren in een selectie van tijdschiften. De overeenkomst heeft als doel om in 2016 tien procent van de artikelen van Nederlandse corresponding authors in Elsevier tijdschriften vrij beschikbaar te stellen. Door de tijdschriftselectie uit te breiden zal dit percentage in 2017 stijgen naar 20% en in 2018, het derde en laatste jaar van de overeenkomst, naar 30%.
Tijdschriften die deel uitmaken van de selectie zijn te vinden op de Elsevier website en bevat zogenaamde hybride open access tijdschriften; volledig open access tijdschiften zijn geen onderdeel van de overeenkomst en komen niet in aanmerking voor gratis open access publicatie.
 

Gebruik maken van deze overeenkomst? Zo werkt het:

Ten eerste moet de corresponding author gelieerd zijn aan een Nederlands instituut dat deelneemt aan de Elsevier overeenkomst. Ten tweede moet het artikel geaccepteerd zijn in één van de tijdschriften die zijn geselecteerd voor open access. Als je artikel voldoet aan deze voorwaarden dan kun je bij Elsevier aangeven dat de Article Processing Charges (APCs) betaald zullen worden door de VSNU; volg daartoe de hieronder beschreven stappen: 

Stap 1: Geef je affiliatie met een Nederlandse universiteit op


Stap 2: Selecteer goud open access als je "publishing option"


Stap 3: Kies je licentie

Selecteer een Creative Commons licentie. De CC BY-NC-ND licentie staat geen commercieel hergebruik toe en beperkt publicatie van afgeleide werken, zoals bijvoorbeeld vertalingen.


Voor meer informatie over licenties en licentie typen ga naar de Copyright Coach en de Creative Commons website of neem contact op met het IEC.

Stap 4: Review en bevestig