Elsevier

Gratis open access publiceren voor TU/e corresponding authors in een selectie van Elsevier tijdschriften

Corresponding authors van de TU/e en andere Nederlandse universiteiten kunnen, dank zij een overeenkomst met Elsevier, gratis open access publiceren in een selectie van tijdschiften. De overeenkomst heeft als doel om in 2016 tien procent van de artikelen van Nederlandse corresponding authors in Elsevier tijdschriften vrij beschikbaar te stellen. Door de tijdschriftselectie uit te breiden zal dit percentage in 2017 stijgen naar 20% en in 2018, het derde en laatste jaar van de overeenkomst, naar 30%. In afwachting van de resultaten van de onderhandelingen voor een nieuwe overeenkomst is bovenstaande overeenkomst verlengd tot 31 december 2019 en zijn per 1 juli 2019 een aantal nieuwe tijdschriften waarin open access gepubliceerd kan worden aan de overeenkomst toegevoegd.
Tijdschriften die deel uitmaken van de selectie zijn te vinden op de Elsevier website.

LET OP:

Publicaties in tijdschriften die per 1 juli 2019 zijn toegevoegd komen in aanmerking voor open access publiceren als het manuscript na 1 juli 2019 is ingediend bij het tijdschrift.

Gebruik maken van deze overeenkomst? Zo werkt het:

Ten eerste moet de corresponding author gelieerd zijn aan een Nederlands instituut dat deelneemt aan de Elsevier overeenkomst. Ten tweede moet het artikel geaccepteerd zijn in één van de tijdschriften die zijn geselecteerd voor open access. Als je artikel voldoet aan deze voorwaarden dan kun je bij Elsevier aangeven dat de Article Processing Charges (APCs) betaald zullen worden door de VSNU; volg daartoe de hieronder beschreven stappen: 

Stap 1: Geef je affiliatie met een Nederlandse universiteit op


Stap 2: Selecteer goud open access als je "publishing option"


Stap 3: Kies je licentie

Selecteer een Creative Commons licentie. De CC BY-NC-ND licentie staat geen commercieel hergebruik toe en beperkt publicatie van afgeleide werken, zoals bijvoorbeeld vertalingen.


Voor meer informatie over licenties en licentie typen ga naar de Copyright Coach en de Creative Commons website of neem contact op met het IEC.

Stap 4: Review en bevestig