Elsevier

Gratis open access publiceren voor TU/e corresponding authors in een selectie van Elsevier tijdschriften

Corresponding authors van de TU/e en andere Nederlandse universiteiten kunnen, dank zij een overeenkomst met Elsevier, gratis open access publiceren in een selectie van tijdschiften. De overeenkomst heeft als doel om in 2016 tien procent van de artikelen van Nederlandse corresponding authors in Elsevier tijdschriften vrij beschikbaar te stellen. Door de tijdschriftselectie uit te breiden zal dit percentage in 2017 stijgen naar 20% en in 2018, het derde en laatste jaar van de overeenkomst, naar 30%.
Tijdschriften die deel uitmaken van de selectie zijn te vinden op de Elsevier website en bevat zogenaamde hybride open access tijdschriften; volledig open access tijdschiften zijn geen onderdeel van de overeenkomst en komen niet in aanmerking voor gratis open access publicatie.
 

Gebruik maken van deze overeenkomst? Zo werkt het:

Ten eerste moet de corresponding author gelieerd zijn aan een Nederlands instituut dat deelneemt aan de Elsevier overeenkomst. Ten tweede moet het artikel geaccepteerd zijn in één van de tijdschriften die zijn geselecteerd voor open access. Als je artikel voldoet aan deze voorwaarden dan kun je bij Elsevier aangeven dat de Article Processing Charges (APCs) betaald zullen worden door de VSNU; volg daartoe de hieronder beschreven stappen: 

Stap 1: Selecteer je affiliatie
Op de ‘selection page’ selecteer "was performed by a researcher at a Dutch university (VSNU)".

Stap 2: Summary Screen
Sla je verzoek om gratis open access te publiceren op op het ‘Summary Screen’  en ga verder.

Stap 3: Kies je licentie
Selecteer een Creative Commons licentie voor je open access publicatie. De CC-BY licentie, de default optie, heeft de voorkeur.


Voor meer informatie over licenties en licentie typen ga naar de Copyright Coach en de Creative Commons website.