Eindpresentatie QME-CE ontwerpproject van Pien Koopmans

Datum:
09 januari
Tijd:
09:00 - 09:30
Locatie:
Flux 0.300, TU/e, De Zaale, 5612 AJ Eindhoven

Aanleiding

Het Laurentius ziekenhuis Roermond is in 2014 gestart met de digitalisering van het gehele ziekenhuis. Gefaseerd gaan alle zorgafdelingen werken met het elektronisch patiënten dossier (EPD) van Chipsoft. De afdeling oogheelkunde is de volgende afdeling, echter door de complexheid van deze afdeling wordt dit gezien als een uitdaging.

Complexiteit afdeling oogheelkunde

De complexiteit van deze opdracht bevindt zich in het opnemen van de onderzoeken. Onderzoeken worden veelal uitgevoerd met behulp van medische apparatuur. De output van deze apparatuur moet, bij voorkeur zonder extra handeling van personeel, worden opgenomen in de digitale omgeving. Deze output kan over het algemeen worden opgesplitst in numerieke en grafische output. De weergave, benadering en ordening van alle data is van belang voor de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe systemen.

Doel ontwerpproject

Het uiteindelijke doel van de digitalisering is een volledig digitale poli oogheelkunde. Hierbij moet de digitale omgeving aansluiten bij de werkwijze van de afdeling oogheelkunde. De digitale omgeving moet hierbij ondersteunend zijn. Een specifieker doel van het beschreven project is; het inbedden van de medische apparatuur, met grafische output, in de toekomstige digitale omgeving. Hierbij gaat het opnieuw om de juiste aansluiting met de medische processen. Voor alle onderdelen in de digitale poli geldt dat het systeem gebruiksvriendelijk moet zijn, moet voldoen aan de behoeften van de zorgprofessional, ondersteunend is aan het zorgproces en beheersbaar is voor de ICT en medische techniek.