TU/e meest fietsvriendelijke campus van Brabant

14 mei 2019

image

De TU Eindhoven krijgt op dinsdag 14 mei het gouden certificaat van de Fietsersbond en is daarmee de meest fietsvriendelijke campus van Brabant. Die dag stellen de gemeente Eindhoven, de Fietsersbond en de TU/e officieel een fietsteller op de campus in gebruik om betere data over het fietsgebruik op het universiteitsterrein te verzamelen.

Het gouden certificaat wordt door Max Mooij van de Fietsersbond overhandigd aan vicevoorzitter Nicole Ummelen van de TU/e. Voor de universiteit betekent de erkenning door de Fietsersbond de bekroning op de drie jaar ingezette vergroening en verduurzaming van de campus. De nieuwe fietsteller op de Campus komt te staan langs het fietspad tussen de President Kennedylaan en de Dommel, naast gebouw Kennispoort. Er staan inmiddels een tiental dergelijke tellers in Eindhoven.

De verbetering van fietsvoorzieningen past in het streven van de TU/e om autogebruik onder medewerkers te verminderen en daarmee de CO2 uitstoot van de hele organisatie te doen dalen. Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste medewerkers (68%) en studenten (95-98%) duurzame vervoersmiddelen als het OV of de fiets gebruiken om naar de campus te komen. De TU/e stimuleert medewerkers die nu nog met de auto komen vaker te kiezen voor meer duurzame oplossingen, onder andere door gunstige personeelsvoorwaarden om een fiets of een e-bike aan te schaffen.

Voorbeeldfunctie

Nicole Ummelen, vicevoorzitter TU/e: “Duurzaamheid en ons mobiliteitsbeleid gaan hand in hand bij de TU/e. Dat hebben we ook vastgelegd in ons strategisch plan. We doen onderzoek naar duurzame oplossingen en werken aan een leefbare en gezondere samenleving. Én dat vertalen we ook naar ons eigen gedrag op de campus. Een goed fietsbeleid is daar een deel van.”

Monique List, wethouder Mobiliteit: “Eindhoven heeft flinke bouwplannen in de nabije toekomst. Tegelijk willen we de stad wel leefbaar en bereikbaar houden. Als gemeente stimuleren we het gebruik van duurzaam vervoer, waaronder de fiets, dus maar al te graag. Ik ben trots dat de TU/e nu een gouden certificaat heeft verdiend. Een fietsvriendelijke organisatie waar andere werkgevers een voorbeeld aan kunnen nemen. Al die fietsende studenten, werknemers, bezoekers en voorbijgangers van de TU/e campus brengen we nu ook nog eens in kaart met de nieuwe fietsenteller. Samen met de zes fietsentellers die in januari dit jaar in Eindhoven zijn geplaatst, krijgen we steeds beter inzicht in het fietsgedrag in Eindhoven.”

Max Mooij, Fietsersbond: “Wij zijn zeer enthousiast dat de TU/e besloten heeft deel te nemen aan het programma Fietsvriendelijk Bedrijf. Zeker omdat uit de audit bleek dat de universiteit haar zaken uitstekend op orde heeft. Het Gouden Certificaat is een mooie blijk van waardering. De regio Eindhoven heeft een voorbeeldfunctie binnen Nederland, gezien de aangekondigde, gezamenlijke miljoenen investeringen in fiets infrastructuur. Daarom verwachten we dat zich veel werkgevers uit de regio zich zullen aansluiten bij Fietsvriendelijk Bedrijf.”

15.00 uur: Ontvangst in het Auditorium;
15.15 uur: Uitreiking van gouden certificaat door Max Mooij, Fietsersbond aan Nicole Ummelen, vicevoorzitter van het College van Bestuur TU/e;
15.30 uur: Gezamenlijke ingebruikname van de fietsteller op fietspad naast Kennispoort  16.00 uur: afsluiting met drankjes in het Auditorium.