Hartstichting ondersteunt TU/e-onderzoek naar toediening hartmedicijnen

De Hartstichting investeert 1,5 miljoen in de ontwikkeling van een nieuwe methode om medicijnen beter in het hart te krijgen en te houden. Het project wordt geleid door dr. Patricia Dankers (faculteit Biomedische Technologie, TU/e) en dr. Eva van Rooij (Hubrecht Instituut Utrecht).

Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct, zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan. Na een hartinfarct sterft vaak een deel van de hartspier af, waardoor de pompkracht van het hart afneemt (hartfalen). Wetenschappers verwachten veel van bepaalde nieuwe medicijnen, die helpen om de hartspier te repareren na een hartinfarct.

“Deze medicijnen werken op basis van bepaalde genetische puzzelstukjes, die microRNA’s heten”, vertelt Eva Van Rooij, een van de onderzoeksleiders. “Maar het lukt nog niet om deze lang genoeg in het hart te houden. Bovendien hebben ze ook buiten het hart effect, dus ze kunnen tot vervelende bijwerkingen leiden in de nieren, longen en lever.”

Medicijn verpakken in gel
Van Rooij zette een samenwerking op met TU/e-onderzoeker Patricia Dankers. “We maken een speciale gel, die via een katheter wordt ingespoten in het hart na een hartinfarct,” licht Dankers toe. “Zo zorgen we dat de medicijnen op de juiste plek terechtkomen, en op het juiste moment hun werk doen. We willen de gel zo ontwikkelen, dat het lichaam de gel daarna gewoon afbreekt, en de reststoffen je lichaam verlaten via de urine.”

De onderzoekers verwachten dat deze nieuwe methode bijdraagt aan een effectieve en veilige genezing van het hart na een hartinfarct.

Meer over het onderzoek

De Hartstichting investeert 1,5 miljoen euro in dit onderzoek, dat loopt van 2015 tot 2020. Het wordt geleid door dr. Patricia Dankers en dr. Eva van Rooij (Hubrecht Instituut Utrecht). Ook het UMC Utrecht is betrokken.

De subsidie is toegekend in het kader van CVON (Cardiovasculair Onderzoek Nederland), een krachtenbundeling tussen Hartstichting, NFU, KNAW en ZonMW.