Prestigieuze internationale prijzen voor Bert Meijer

Prof. Bert Meijer is vereerd de prestigieuze 23ste Nagoya Gold Medal of Organic Chemistry te ontvangen, jaarlijks uitgereikt aan een chemicus die een significante, originele bijdrage heeft geleverd aan het onderzoeksveld van organische chemie. Daarnaast mag Meijer een eredoctoraat van de Universiteit van Mons is België in ontvangst nemen voor zijn excellente bijdragen in het veld van functionele supramoleculaire materialen en systemen tijdens de Academische Ceremonie op 31 maart 2017. Meijer: “Ik ben erg trots dat ik dit eredoctoraat van de Universiteit van Mons mag ontvangen.”

Nagoya Gold Medal of Organic Chemistry

De Nagoya Medal was initieel voorgesteld door professor Hisashi Yamamoto en professor Ryoji Noyori en opgericht in 1995 met professor Noyori als de Voorzitter door financiële hulp van de MSD Life Science Foundation (voorheen: Banyu Life Science Foundation International). De eerste medaille is uitgereikt aan professor Yoshito Kishi, en sindsdien komen er prominente onderzoekers lezingen verzorgen. De Silver Medal, opgericht in 1999, wordt elk jaar uitgereikt aan een opkomend onderzoeker in Japan, wiens onderzoek een grote invloed heeft gehad in het veld van synthetische organische chemie. De medailles zijn ontworpen in de vorm van een stootplaat van een zwaard; de bloemen op het oppervlak zijn lelies, de stadsbloem van Nagoya-stad, en hebben de betekenis ‘een goed hart en concurrerend vermogen’.

Tijdens de prijsuitreiking en -ceremonie op 22 december 2017 bij de Noyori Conference of Nagoya University is Meijer uitgenodigd te spreken over zijn unieke prijs-winnende chemie, maar ook over de diepgaande filosofie erachter, ter aanmoediging van jonge chemici en studenten. “Ik voel me erg vereerd met deze zeer prestigieuze prijs en met een plaats op een lijst van de beste Organische Chemici in de wereld, met Ben Feringa als prijswinnaar in 2013.”, aldus Meijer.

Meijers onderzoeksgroep

Meijers onderzoek is gericht op het ontwerp, de synthese, karakterisatie en mogelijke toepassingen van nieuwe supramoleculaire systemen met onconventionele eigenschappen en functies. Door de principes van synthetische en fysieke chemie te combineren met uitdagingen in materiaalonderzoek en levenswetenschappen, bestuderen zij de zelf-assemblage en zelforganisatie van moleculaire architectuur in functionele supramoleculaire systemen.

Meer informatie op www.meijerlab.nl

Prof. Bert Meijer

Bert Meijer is Universiteitsprofessor in de Moleculaire Wetenschappen, Professor van Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen. Na het ontvangen van zijn doctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte hij 10 jaar in de industrie (Philips en DSM). In 1991 werd hij aangesteld in Eindhoven, waar hij meer dan 75 promovendi begeleidde. In de tussentijd heeft hij deeltijdaanstellingen in Nijmegen en Santa Barbara (CA) gehad. Meijer is lid van verschillende redactionele adviesraden, inclusief Advanced Materials, Angewandte Chemie en de Journal of the American Chemical Society. Bert Meijer heeft meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen, inclusief de Spinozaprijs in 2001, de ACS Award for Polymer Chemistry in 2006, de AkzoNobel Science Award 2010, de International Award van de Society of Polymer Science Japan in 2011, de Cope Scholar Award van de ACS in 2012, en de Prelog medal in 2014. Hij is lid van verschillende academies en genootschappen, inclusief de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar hij werd aangesteld als Akademie-professor in 2014.