dr.ir. Cees Oomens wint Nationale Decubitus Award

Vorige week heeft dr.ir. Cees Oomens de Nationale Decubitus Award in ontvangst mogen nemen voor zijn jarenlange bijdrage aan het onderzoek naar decubitus (ook wel bekend als doorligwonden).

"De ProgrammaRaad heeft dit jaar unaniem besloten om de Decubitus Award toe te kennen aan Cees Oomens voor zijn baanbrekende werk in de strijd tegen decubitus op nationaal en internationaal niveau."

De Nationale Decubitus Qward is een tweejaarlijkse prijs, uitgereikt sinds 2010 tijdens het Landelijk Decubitus Congres door Decubitus Stichting Nederland. De award is bedoeld voor iemand die veel betekent of heeft betekend in Nederland op het gebied van preventie en behandeling van Decubitus. Dit kan bijvoorbeeld de verpleegkundige, verzorgende of arts zijn in de directe zorgverlening of de wetenschapper, uitvinder of fabrikant die de nieuwste innovatie op de markt brengt.

Op 31 oktober is de notariële akte gepasseerd, waarbij de Decubitus Stichting Oostelijk-Zuid Limburg is omgevormd tot Decubitus Stichting Nederland. Het is nu een landelijke organisatie geworden. Het is de laatste stichting die de Award heeft toegekend en zo staat het ook op het beeldje dat Cees Oomens als prijs heeft mogen ontvangen.

Cees Oomens licht toe:
“Verder ben ik heel blij met de prijs. Het nationale decubitus congres is al jaren het belangrijkste congres in Nederland op het gebied van decubituspreventie en -behandeling en dat ik als ingenieur, zonder medisch achtergrond, deze prijs mag ontvangen ervaar ik als een enorme waardering voor mijn werk. Tot een week geleden had ik geen enkel vermoeden dat ik deze prijs zou krijgen en ik had iets dergelijks ook helemaal niet verwacht.”

Hij wil hierbij graag benadrukken dat het succes van zijn onderzoek volledig te danken is aan de multidisciplinaire samenwerking binnen de faculteit BMT waarbij biomechanica (zijn eigen vakgebied) gecombineerd is met geavanceerde Magnetische Resonantie technieken, cel- en tissue-engineering, biochemie en moleculair biologische technieken. Daarom was en is het nog steeds bij uitstek een BMT-onderwerp en zonder de input van die verschillende disciplines was het nooit zo succesvol geweest.