Sensoren printen voor snellere kankerdiagnose

Kick off project ‘Printing makes Sense’
Geprinte sensoren die worden gebruikt in de strijd tegen kanker. Dat is nog eens wat anders dan een uitdraai van de vergaderagenda. Achter het project Printing makes Sense zit een breed consortium van partijen, waaronder de Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Vanuit de TU/e zijn prof. Maarten Merkx en prof. Jaap den Toonderbetrokken. De lichtgevende antilichaamsensoren (LUMABS) uit de groep van Merkx worden gebruikt in de ontwikkeling van point-of-care diagnostiek. Merkx en den Toonder zullen samen een promovendus aanstellen op dit project, hierin ook ondersteund door het TU/e Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS).

Dit onderzoek is beloond met een vierjarige subsidie van RAAK-PRO. Deze regeling is bedoeld voor de ondersteuning van onderzoeksprojecten op hogescholen, samen met het bedrijfsleven en andere kennispartners. Een samenwerking die in dit geval optimaal uit de verf komt.

Diagnostische tests bij de huisarts

‘Printing makes Sense’ is gebaseerd op Lab-on-a-chip-technologie. Deze stelt huisartsen in staat zelf diagnostische testen te doen. Ze hoeven een monster dan niet meer naar een laboratorium te sturen en kunnen patiënten eerder informeren over een ziektebeeld. Echter: in de praktijk blijft het volledige potentieel van deze toepassing nog onbenut. Printtechnologieën (inkjet, 3D of plasmaprinten) kunnen uitkomst bieden: ze zijn goedkoop, breed inzetbaar én geschikt voor biologisch materiaal zoals een druppel bloed.

Doel van dit project is om ? met behulp van gecombineerde printtechnieken ? prototypes te bouwen voor een bio(medische) sensor. Concreet gaat het om twee praktijkgerichte toepassingen. Enerzijds een sensor die een ernstige longontsteking van een onschuldige verkoudheid kan onderscheiden door opsporing van een specifiek ontstekingseiwit. Een tweede sensor moet snel en eenvoudig de spiegels van een nieuwe oncologische biomarker meten. Dit helpt bij de diagnostiek van sommige tumoren.

Projectpartners zijn Fontys, TU/e, Saxion, het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, TNO en biotechnologische bedrijven als Genmab en Surfix.

Bron: BRON Fontys