Microsoft PhD scholarship voor dr. ir. Tom de Greef

Dr. ir. Tom de Greef heeft een Microsoft PhD scholarship ontvangen op het gebied van biological computing. Het project 'Compartmentalized RNA Computing using Protein-based Microcompartments' is een samenwerking met de onderzoeksgroep van Andrew Phillips, Microsoft Research, Cambridge. Doel van het PhD project is de ontwikkeling van gecompartimentaliseerde DNA computers voor detectie van microRNA in complexe ziektes zoals kanker.

Gecompartimentaliseerde DNA computers

Traditionele computers gebruiken een reeks logische poorten die verschillende ingangen transformeren in een uitvoer. Een transistor wordt bijvoorbeeld in- of uitgeschakeld door de invoer van hoge of lage spanning. Een DNA computer stuur je in plaats van stroompjes aan met chemische manipulatiestappen. Door heel precies de reacties tussen verschillende DNA moleculen te controleren is het mogelijk om logische poorten en operationele versterkers te creëren. Deze DNA computers zijn erg geschikt voor de detectie van meerdere biomarkers. Tot nu toe is het niet mogelijk om deze DNA computers in serum te gebruiken omdat enzymen in dit serum het DNA snel afbreken. Door de DNA computers te verpakken in speciaal ontwikkelde microcompartimenten worden ze afgeschermd tegen deze enzymen maar kunnen nog wel biomarkers detecteren.

Microsoft PhD scholarships

Elk jaar worden PhD-supervisors van academische instellingen uitgenodigd om hun voorstellen in te dienen voor onderzoeksprojecten met Microsoft Research Cambridge. Aanvragen worden vervolgens door vakgenoten beoordeeld en maximaal 16 projecten van de ongeveer 100 projecten worden geselecteerd voor financiering. Promovendi worden aangesteld en beginnen hun onderzoek in het volgende academische jaar onder toezicht van hun academische supervisor, met co-supervisie van een onderzoeker bij Microsoft Research Cambridge.