Studeren in Nederland

Hoger onderwijsin Nederland
Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (w.o.). Hogescholen verzorgen hbo-opleidingen die aansluiten op de beroepspraktijk. Universiteiten bieden w.o.-opleidingen waarin studenten leren op wetenschappelijk niveau vraagstukken op te lossen.

Nederlandse universiteiten
Nederland heeft 13 onderzoeksuniversiteiten en 1 open universiteit. Er zijn drie technische universiteiten: de Technische Universiteit Delft (TUD), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Universiteit Twente (UT). De overige universiteiten zijn breed georiënteerd.

Samenwerking drie technische universiteiten
De Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente in Nederland hebben zich verenigd in de 3TU.Federatie. De drie TU’s hebben onder andere gezamenlijk een aantal landelijke masteropleidingen opgezet: Embedded Systems, Sustainable Energy Technology, Construction Management and Engineering, Systems and Control, Science Education and Communication. Deze masteropleidingen garanderen de beste kwaliteit van onderwijs in het betreffende vakgebied.