Explore Atlas, work in progress

10 april | 26 mei 2017
tu eindhoven, faculteit bouwkunde
plaza vertigo, groene loper 6, eindhoven
open maandag tm vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur

‘Exploring Atlas’ toont, als expositie, wat het resultaat zal zijn van het herontwerp van het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven. De tentoonstelling is voorbereid in samenwerking met het bureau dat voor het herontwerp verantwoordelijk is, Team V Architectuur, Amsterdam. Als zodanig vertegenwoordigt de expositie het standpunt van de architect.

CASA Vertigo organiseert deze expositie en wil een discussie stimuleren. Over hoe verschillende disciplines over de oplossingen in dit ontwerp denken. Verschillende disciplines in onderzoek en onderwijs binnen de Faculteit Bouwkunde.

Voordat Vertigo werd her-ontworpen door Bert Dirrix, een alumnus van de faculteit, was het exterieur van het gebouw hetzelfde als dat van het hoofdgebouw. Vertigo onderging (zoals Arthur Wortmann het noemde) een ‘facelift’. In tegenstelling tot de gevel van Vertigo, die optisch werd vervlakt, krijgt Atlas een extra (= nieuwe) articulatie van het rooster, door middel van een toegevoegd profiel. De kleur van dit geanodiseerd aluminium profiel is zwart-bruin.

De originele gevel van het hoofdgebouw vertoonde een sterke overeenkomst met die van de Pavilion and Colonnade Apartments in Newark (die opgeleverd werden in 1960), ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Het herontwerp door Team V Architectuur verwijst met het zwart-bruine gekleurde profiel naar een hele andere referentie in het werk van Mies van der Rohe uit dezelfde periode, zoals zijn ontwerp voor de Bacardi kantoren in Mexico.