PPAG lezing

Lezing PPAG: Anna Popelka en Georg Poduschka

In de internationale ranking van architectuurbureaus staat PPAG, het bureau van Anna Popelka en Georg Poduschka uit Wenen op nummer 9, achter bureaus die iedereen in de vakwereld kent:  Herzog & de Meuron (Basel), Office for Metropolitan Architecture (OMA, Rotterdam), Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal (Paris), Frank O. Gehry (Santa Monica), Zaha Hadid (London), Caruso St. John Architects (London), Renzo Piano (Genua), BIG - Bjarke Ingels Group (Kopenhagen). Baunetz in Duitsland houdt deze ranking bij.

In Nederland moet PPAG nog ‘doorbreken’ in de belangstelling en daaraan zou een primeur in Eindhoven kunnen bijdragen: de eerste expositie over het werk van PPAG is te zien tijdens de Dutch Design Week # 87 central area (in Vertigo op vloer 1). Het werk van PPAG staat erg dicht bij de Nederlandse smaak en het type van innovatie dat Dutch Design op de kaart zet. Wellicht dat PPAG daarom nog niet direct in Nederland opviel. Reden te meer om hun werk tijdens de DDW te laten zien, om aldaar direct te kunnen vergelijken met Nederlandse producten.


PPAG presenteert in deze expositie drie meubels die in de loop van het afgelopen jaar werden geproduceerd:
1. Twins, een meubel dat tot informeel zitten uitnodigt (voor binnen of buiten),
2. Manta, een tafel met onregelmatig gevormd blad, dat tot puzzelvormige samenstellingen van tafels uitnodigt (vier poten en zes kanten aan het blad),
3. (naamloos) een klein meubel om handtassen op te plaatsen, dat speciaal voor een toprestaurant werd vervaardigd, en nu ook te koop wordt aangeboden voor liefhebbers.


Elk meubel wordt getoond tegen de achtergrond van drie gebouwen waarin of waarnaast het staat toegepast.


Het is de respons op een van de drie hier getoonde gebouwen, het Steirereck Restaurant in Wenen, die in het afgelopen voorjaar PPAG in de internationale ranking van plaats 42 naar 9 heeft gekatapulteerd (een topnotering die zij sindsdien hebben weten te handhaven).