Maarten Hornikx leidt EU-trainingsproject voor akoestici

De EU trekt 3,9 miljoen euro uit voor een Europees project waarin vijftien hooggekwalificeerde bouw-akoestiekexperts worden opgeleid, waarvan drie in Eindhoven. Er zijn twaalf organisaties bij betrokken en de coördinatie is in handen van TU/e-onderzoeker Maarten Hornikx. Volgens hem zorgt de toekenning ervoor dat de Eindhovense akoestiekgroep een goede positie inneemt in Europa.

Hooggekwalificeerde bouwakoustici zijn schaars. Zo telt Nederland maar een handvol mensen die zijn gepromoveerd op bouwakoestiek. Dankzij dit project komen daar straks drie bij, en in heel Europa vijftien. De training is bedoeld voor recent afgestudeerde talenten, die drie of vier jaar onderzoek gaan doen, training krijgen en deel worden van een Europees kennisnetwerk op gebied van akoestiek. Naast de TU/e nemen ook de universiteiten van Aalto, Chalmers, Leuven en Liverpool deel aan het project, en zeven andere organisaties waaronder TU/e-spin-off Level Acoustics.

“De positie van bouw-akoestiek aan de TU/e wordt hierdoor flink versterkt”, aldus Hornikx. “De leerstoelgroep heeft momenteel tien promovendi en krijgt er nu drie promovendi bij en we kunnen een postdoc aanstellen. De groep is in Nederland al de grootste groep in dit vakgebied en wordt in Europa ook één van de grotere.”

Het belang van goede bouwakoestiek wordt steeds groter. Gebouwen veranderen doordat ze duurzaam moeten zijn en van lichtere materialen gemaakt. Ook staan gebouwen steeds vaker in lawaaierige omgevingen (grote steden) en werken we meer in kantoortuinen. Dat vergt nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de bouwakoestiek.