Beginnen in je Bachelor

Een bevoegdheid in je Bachelor

Je kunt in je bachelor al beginnen met een aangepast programma voor een lesbevoegdheid. Het programma bestaat uit twee coherente keuzepakketten (30ec). De educatieve keuzepakketten leveren vrijstelling op in de eerstegraads lerarenopleiding.

Indien je zowel pakket 1 als pakket 2 afrondt binnen je bachelor, kan je een tweedegraads lesbevoegdheid ontvangen. Dit stelt je in staat om het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO les te geven, al na je bachelor!

Het docentschap wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht en je doet praktijkervaring opdoen. Het is een persoonlijk en uitdagend programma! Je leert kennis overdragen, presenteren en coachen. Je gaat lessen en lesmateriaal ontwerpen, onderwijs- en ontwikkelingstheorieën bestuderen en ervaren hoe het is om voor de klas te staan. De kennis en vaardigheden die je opdoet, kun je zowel binnen als buiten het onderwijs uitstekend toepassen.

Het is ook mogelijk (delen van) het programma te volgen, om zo kennis te maken met het onderwijs. In dat geval krijg je geen lesbevoegdheid. Het programma geeft je als bachelor student daarmee de gelegenheid om te onderzoeken of een toekomst in het onderwijs ligt.

Lees meer over de mogelijkheden in de Digitale Studiegids

Doorstuderen en doorgroeien

De twee keuzepakketten vormen een ideale voorbereiding op een vervolg in de master. Op basis van eerder verworven competenties (EVC’s) in de keuzepakketten kan het programma van de educatieve master worden verkort en haal je met een beperkte extra inspanning naast je vakmaster je eerstegraads lesbevoegdheid. Met je combiprofiel van vakmaster en educatieve master zijn je mogelijkheden binnen en buiten het onderwijs onbegrensd

Je kunt ook direct na je bachelor kiezen voor de educatieve master. Je bouwt je didactische kennis en (onderzoeks)vaardigheden uit. Omdat je al heb kennisgemaakt met het onderzoeksgebied, kun je nog meer uit de master halen. Je behaalt je eerstegraadsbevoegdheid, waarmee je les mag geven aan de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.