EE TU/e door studenten verkozen tot beste Bachelor van NL

Elsevier: TU Eindhoven weer beste universiteit van Nederland

De TU/e staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de lijst met meest tevreden studenten van Nederland. Docenten stellen ook dat Eindhoven de beste technische universiteit is. Dat maakt weekblad Elsevier vandaag bekend. Op de website van beste studies staan vanaf vandaag de ranglijsten van meest en minst tevreden studenten en docenten. Per opleiding heeft Elsevier onderzocht wat de beste studie is.

Eindhoven aan kop
Arthur van Leeuwen, chef redactie onderzoek bij Elsevier is duidelijk in zijn oordeel. “De Technische Universiteit Eindhoven steekt met kop en schouder boven alle universiteiten uit”. In de nationale studenten enquête wordt gekeken naar een aantal aspecten zoals de kwaliteit van onderwijs, het aanbod van opleidingen en kwaliteit van docenten. Bronnen voor het onderzoek Beste studies zijn de Nationale Studenten Enquête waarvoor alle studenten in het hoger onderwijs worden benaderd en de Studiekeuzedatabase van Studiekeuze123. De jaarlijkse Elsevier Faculty Rating onder hoogleraren en universitair hoofddocenten is uitgevoerd door weekblad Elsevier en ResearchNed.

Oordeel van hoogleraren
Bovendien blijkt uit oordeel van hoogleraren en universitair hoofddocenten dat Eindhoven de beste technische universiteit is. Universiteit van Utrecht komt overall als beste uit de bus. Ruim 2.000 docenten geven een oordeel over de beste opleiding op hun vakgebied. Maar ook aanbod van masteropleidingen en kwaliteit van docenten komen aan bod. Daarnaast zijn de wetenschappelijke publicaties van de staf een graadmeter. Van Leeuwen relativeert deze uitkomst. “Studenten zijn uiteindelijk ervaringsdeskundigen: zij kunnen als scherpst beoordelen wat de kwaliteit is van een opleiding.”

Trots
Rector magnificus Hans van Duijn is trots dat de TU/e de ranglijst als beste universiteit voor het tweede opeenvolgende jaar aanvoert. “Het is een bevestiging dat onze universiteit de juiste keuzes heeft gemaakt met onze grote onderwijshervorming. De TU/e heeft met succes het Bachelor College ingevoerd en werkt nu aan de hervorming van de masteropleidingen. Ook het feit dat we onze campus transformeren, blijkt een juiste zet." Hij doelt daarmee op de creatie van de Science Campus en een compactere universiteit. De rector geeft de credits voor de hoge waardering vooral aan docenten en studenten. "Zij maken deze universiteit. Er zijn geen garanties dat een grootschalige aanpassing succesvol uitpakt. Het zijn altijd de mensen die de doorslag geven."

Beste studies
Het is de twintigste keer dat Elsevier een bijlage uitgeeft met een ranking van het hoger onderwijs in Nederland. Voor de editie 2014 liet Elsevier 200.000 studenten en 2.000 docenten in totaal 744 studies van 200 opleidingen beoordelen. Een overzicht van alle resultaten is terug te zien op http://bestestudies.elsevier.nl