Smart and Sustainable Society

Het derde thema, Smart and Sustainable Society, richt zich op het ontwerpen, realiseren en valideren van technologieën om elektrische netwerken en elektro-fysieke apparaten (voor het transporteren en manipuleren van elektrische energie) in een flexibele, gecontroleerde en langdurige manier te creëren. Natuurlijk met in het achterhoofd dat ze efficiënt zijn in kosten, vermogen en materialen. De focus ligt op intelligente 'power networks', slimme actuatoren, automatische applicaties en het verminderen van vervuiling en afval.

Anders omgaan met energie
Aardig wat voorwaarden hebben en zullen continu de energievoorziening hervormen. Zoals de introductie van hernieuwbare, minder voorspelbare en minder gecontroleerde bronnen van energie (zon, wind, microturbines), markt liberalisering voor elektrisch vermogen met (gedeeltelijke) prijsgevoelige producenten en consumenten. Maar ook de aankomst van plug-in hybride en volledige elektrische auto's.Elke gecentraliseerde strategie om stabiliteit te beoordelen, laat staan het optimaliseren van zo'n groot en complex aangesloten systeem, zal mislukken. Toch blijft de vraag hoe we met zo'n aangesloten systeem moeten omgaan en hoe we deze kunnen bedienen terwijl honderden miljoenen actieve en (gedeeltelijke) voorspelbare 'prosumers' (producenten en consumenten) er mee werken. En kunnen we garanderen dat, wanneer dan ook, er een evenwicht tussen productie en consumptie zal zijn, wanneer slechts een zeer beperkte opslagcapaciteit van de elektrische energie beschikbaar is? Elke grote verstoring die samenleving treft, heeft miljarden euro's verlies als gevolg.

Slimme ontwerpen
Vroeger werden elektrische motoren voor algemeen gebruik geselecteerd als een toegevoegd apparaat om makkelijk controleerbaar mechanisch vermogen in complexe mechanische uitrusting te leveren. Vandaag de dag worden slimme, toegewijde elektromagnetische en elektromechanische ontwerpen van actuatoren verwacht met de belangrijkste eis conform te gaan: meer prestatie voor minder kosten.

De enige oplossing is een slim, toegewijd ontwerp met de actuator. De controle is een integraal onderdeel van de uitrusting, met verminderd mechanische ingewikkeldheid. Dezelfde trend kan ook worden gezien in de autotechnologie. Door elektriciteit te introduceren als een flexibele, makkelijk manipuleerbare bron van vermogen voor hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto's, kan de doeltreffendheid van autorijden enorm verbeterd worden.

Vermindering van afval
Vandaag de dag tellen elektrische onderdelen voor energie en communicatie voor meer dan 50% van de toegevoegde waarde van een modern voertuig. Sustainability vereist een vermindering van afval en vervuiling, dus efficiëntere en effectievere apparaten en processen moeten ontworpen worden.