De faculteit

Faculteit Werktuigbouwkunde

De faculteit Werktuigbouwkunde is al sinds de oprichting van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in 1956 een van de toonaangevende faculteiten binnen de TU/e. Onderwijs, onderzoek en valorisatie zijn nauw met elkaar verbonden en horen tot de kernactiviteiten van de faculteit.

Onderwijs

De faculteit Werktuigbouwkunde biedt een bacheloropleiding en meerdere masteropleidingen aan. Binnen deze opleidingen wordt  het onderwijs verzorgt voor ongeveer 1.500 studenten. Omdat onderwijs en onderzoek nauw verbonden zijn met elkaar, dragen studenten direct bij aan het onderzoek van de faculteit. Studenten en docenten ervaren de opleidingen en faciliteiten als zeer goed, wat iedere jaar resulteert in hoge beoordelingen op de verschillende ranglijsten, zoals de Nationale Studenten Enquête en Elsevier ranking.

Onderzoek

De faculteit Werktuigbouwkunde kent drie zwaartepunten van onderzoek:

  • Computational and Experimental Mechanics (CEM)
  • Thermo Fluids Engineering (TFE)
  • Dynamical Systems Design (DSD)

De wetenschappelijke staf van de faculteit (waaronder ruim 150 promovendi en post-docs) is werkzaam in een aantal onderzoeksgroepen. Omdat de faculteit veel ruimte geeft voor interdisciplinair onderzoek, zijn deze onderzoeksgroepen zowel conceptueel als methodologisch georiënteerd. Dit maakt de faculteit Werktuigbouwkunde aan de TU/e uniek ten opzichte van de andere faculteiten Werktuigbouwkunde in Nederland.

Valorisatie

De missie van de faculteit Werktuigbouwkunde is het uitvoeren van langlopend, generiek en vooraanstaand onderzoek en onderwijs van zorgvuldig uitgekozen onderwerpen die vallen binnen het bereik van de profielgebieden van de TU/e. Het onderzoek speelt in op de technologische behoeften van de high-tech industrie die zich met name in de regio Eindhoven bevindt.  Hierdoor is de faculteit niet alleen een kweekvijver van toonaangevend onderzoek, maar wordt ook nauw samen gewerkt met het bedrijfsleven.