Afira

Onthardingszout overbodig maken bij het ontharden van water. Daarvoor zorgt ColdSoft, een product van Afira. “Wij kunnen de calcium- en magnesiumionen, waardoor water hard wordt, uit een koude waterstroom halen. Deze worden vervolgens opgesloten in onze ColdSoft hydrogel. Als er bijvoorbeeld na de vaatwas warm afvalwater is, dan worden deze ionen afgegeven en met het afvalwater afgevoerd,” zegt Dirk van Asseldonk, die naast Afira ook Dolphys Medical oprichtte.

De huidige manier van ontharden van water gebeurt veelal met onthardingszout. Dit is slecht voor het milieu. Van Asseldonk: “In sommige Amerikaanse staten gebruiken huishoudens maar liefst 10 kilogram onthardingszout per week. Steeds meer staten willen een verbod uitbrengen op het gebruik van onthardingszout, omdat het zo slecht is voor het milieu. Met ons systeem is onthardingszout niet meer nodig.”

Ook voor de was is ColdSoft positief: “Mensen voegen nu Calgon toe. Dit slaat neer en zorgt voor grauwe was. Met ColdSoft is geen Calgon meer nodig waardoor de was niet meer grauw wordt.” De voordelen voor de consument zijn duidelijk: geen grauwe was en geen aanslag op de afwas, zonder dat Calgon of onthardingzout toegevoegd wordt: het past zo in een reclameboodschap.