EmulTech

Medicijnafgiftesystemen kunnen gecontroleerd medicijnen afgeven. Hierdoor kan met minder toedieningen en minder bijwerkingen een hoger therapeutisch resultaat worden gerealiseerd. Voor de productie van deze systemen heeft EmulTech een proces ontwikkeld: druppelvorming in microkanalen.

“Vroeger roerde men een aantal keer hard in een emmer om de medicijnafgiftesystemen te maken,” zegt Fränk de Jong, een van de oprichters van EmulTech. “Het nadeel hierbij is dat je geen controle hebt over de kwaliteit van het eindproduct.” Het eindproduct dat zijn de druppels, en de grootte van de druppels is enorm belangrijk. Alle druppels die afwijken van de vooraf vastgestelde grootte en verhouding zijn niet bruikbaar. Op het moment moet daarom ongeveer veertig procent van de totale hoeveelheid weggegooid worden.

Met de technologie van EmulTech worden de grootte en inhoud van de druppels heel nauwkeurig bepaald waardoor je veertig procent minder dure ingrediënten nodig hebt. Afhankelijk van de specificaties en wensen van de klant is hier tussen de twee en tien kilo van nodig. “Als je bedenkt dat één gram actief farmaceutisch ingrediënt al honderdduizend euro kost, dan bespaar je best een hoop.”