Unilever Research Prijs 2017 voor Roeland Kooiman

Roeland Kooiman, alumnus van de faculteit Scheikundige Technologie, heeft de Unilever Research Prijs 2017 gewonnen. De TU/e nomineerde hem vanwege zijn afstudeeronderzoek waarin hij een onderdeel van de productie van melkpoeder heeft gemodelleerd. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een kunstwerk in glas.

De Unilever Research Prizes worden toegekend aan studenten van de 13 Nederlandse universiteiten. Met deze jaarlijkse traditie wil Unilever uitzonderlijke prestaties van studenten erkennen en de belangstelling voor het wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De prijzen werden donderdag 7 december in Vlaardingen uitgereikt door David Blanchard, Chief R&D Officer van Unilever.

Nominatie
Kooiman ontvangt de prijs niet alleen vanwege zijn uitstekende afstudeerproject dat is beoordeeld met een 9,5 in de groep van prof.dr.ir. J.A.M. Kuipers. Zijn masterdiploma werd cum laude uitgereikt en hij heeft ook vele extra-curriculaire activiteiten tijdens zijn studie gedaan, o.a. binnen studievereniging T.S.V. Jan Pieter Minckelers en de Federatie Studieverenigingen Eindhoven. Daarnaast kan hij de Unilever Research Prijs toevoegen aan een indrukwekkend rijtje van beurzen en prijzen, waaronder de VNCI Topsector Chemiebeurs, het Honors Star Program certificaat, de Sixma Organic Chemistry Prize en de KHMW Jong Talent Aanmoedigingsprijs.

Na zijn afstudeerproject heeft Roeland Kooiman stage gelopen bij Dow Chemical. Naar aanleiding van deze stage is hem een baan aangeboden en is hij onlangs gestart als Improvement Engineer bij dit bedrijf in Terneuzen.

Samenvatting afstudeerproject
‘Study of viscosity effect on (milk) droplet-droplet collisions’

Melkpoeder heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van vloeibare melk, waaronder een langere houdbaarheid en kostenefficiëntere opslag en transport. Melkpoeder wordt geproduceerd door middel van een sproeidroogproces, waarin melk eerst wordt geconcentreerd en vervolgens door een verstuiver wordt geleid. De spray die vervolgens ontstaat, wordt in contact gebracht met hete lucht, waardoor een poeder wordt gevormd. Botsingen tussen druppels in de spray beïnvloeden de eigenschappen van het melkpoeder.

Door de hoge concentratie aan vaste stoffen en de aanwezigheid van melkeiwitten heeft een melkconcentraat een relatief hoge viscositeit. Deze viscositeit heeft grote invloed op de botsingen tussen melkdruppels. Om de kwaliteit van melkpoeder te verbeteren, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in het effect van viscositeit op deze botsingen. Kooiman’s afstudeerproject heeft een model opgeleverd dat de uitkomst van een botsing tussen twee melkdruppels kan voorspellen op basis van de eigenschappen van de botsing, waaronder de viscositeit.

Zijn afstudeerwerk vormt de basis van twee tijdschriftpublicaties (in voorbereiding).