DECHEMA Prize 2017 voor Timothy Noël

Geïnspireerd door de natuur - schaalbare chemische fabriek door fotomicroreactoren

Universitair hoofddocent Timothy Noël van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontvangt de DECHEMA-prijs 2017 als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen. Timothy Noël is een van de toonaangevende experts op dit gebied, dat in de toekomst kan worden gebruikt voor de synthese van fijnchemicaliën en actieve farmaceutische ingrediënten of zelfs voor de activering van koolstofdioxide voor de synthese van zogenaamde solar fuels.

De DECHEMA-prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en wordt jaarlijks uitgereikt voor uitmuntend onderzoek op het gebied van chemische technologie, procestechnologie, biotechnologie en chemische apparatuur. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 juni 2018 op ACHEMA, het wereldforum voor chemische technologie, procestechnologie en biotechnologie in Frankfurt, Duitsland. DECHEMA is de Duitse Vereniging voor Chemische Technologie en Biotechnologie. Volgens prof. Volker Hessel (TU/e) is de DECHEMA-prijs echt een van de hoog aangeschreven prijzen op Europese schaal. Vaak wordt de prijs toegekend aan Duitse onderzoekers. Alleen voormalige winnaars Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) en Frank Hollmann (TU Delft) deden hun onderzoek ook aan een Nederlandse universiteit.

Geïnspireerd door bladeren die het invallende zonlicht verzamelen en deze energie gebruiken om chemische stoffen te produceren, heeft Timothy Noël fotomicroreactoren voor zonne-energie ontwikkeld en gecombineerd met microkanalen. Dit stelt hem in staat om een ​​schaalbare, aanpasbare chemische fabriek te creëren die wordt aangedreven door onze rijkste energiebron - de zon. Met luminescente kleurstoffen in een transparante gastheer wordt zonlicht verzameld, omgezet en geconcentreerd op kleine ingebedde vloeistofkanalen. Deze technologie heeft het potentieel om een ​​enorme verscheidenheid aan reacties te katalyseren die het leven van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden. Het schept kansen voor milieuvriendelijke en goedkope productie van chemicaliën en medicijnen, zonder complexe productiefaciliteiten of zelfs volledig zonder elektrische energie. Dit betekent dat productie ook mogelijk is op de meest afgelegen locaties.

Timothy Noël werd geboren in 1982 in Aalst (België) en ontving zijn Masterdiploma (Industrial Chemical Engineering) in 2004 van de KaHo Sint-Lieven in Gent (België). Vervolgens stapte hij over naar de Universiteit van Gent voor een ​​promotieonderzoek bij het Laboratorium voor organische en bio-organische synthese (2005-2009). Vervolgens ging hij naar het Massachusetts Institute of Technology (MIT, VS) als Fulbright Postdoctoral Fellow. In 2011 aanvaardde hij een positie als universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven (Nederland). In 2017 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent aan dezelfde universiteit.

In 2011 ontving hij de Incentive Award for Young Researchers van het Comité de Gestion du Bulletin des Sociétés Chimiques Belges, in 2012 een VENI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hij was ook finalist van de European Young Chemist Award 2012. In 2013 ontving hij een Marie Curie Career Integration Grant van de Europese Unie. Sinds 2015 coördineert hij het Marie Skłodowska-Curie ETN-programma 'Photo4Future' over de ontwikkeling van fotoredox-katalyse in fotomicroreactoren. In 2014 behaalde hij een VIDI-subsidie van NWO en in 2016 ontving hij de Thieme Chemistry Journals Award.