Europese beurs voor duurzaam hergebruik plastic

EU onderzoeksprogramma Horizon 2020 heeft een beurs van totaal 10 miljoen euro toegekend aan het project POLYNSPIRE. In dit project werken Europese bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten samen aan het demonstreren van innovatieve technologieën voor efficiëntere en meer duurzame recycling van plastic.

Vanuit de faculteit Scheikundige Technologie zijn Jaap den Doelder, Remco Tuinier en Hans Heuts betrokken bij POLYNSPIRE. Zij kunnen met hun deel van de beurs een promovendus aanstellen. Daarnaast neemt TU/e spin-off Ioniqa Technologies ook deel aan het onderzoeksproject.

Over POLYNSPIRE
Het doel van POLYNSPIRE is het optimaliseren van recyclingprocessen voor materialen die kunststoffen bevatten. Het consortium wil een pakket innovatieve, kostenefficiënte én duurzame oplossingen genereren om zowel consumentenplastic als plastic bevattend afval uit de industrie te recyclen. Zij zullen zich hierbij richten op chemische recycling van plastic monomeren en waardevolle vulstoffen (zoals koolstof of glasvezels), op mechanische recyclingprocessen ter verbetering van de hergebruikte kunststoffen en op de valorisatie van plastic afval als koolstofbron voor de staalindustrie.

Over Horizon 2020
Horizon 2020 is het grootste EU-onderzoeks- en innovatieprogramma ooit met bijna 80 miljard euro aan financiering beschikbaar over 7 jaar (2014-2020), naast de particuliere investering die dit geld zal aantrekken. Het belooft meer doorbraken, ontdekkingen en wereldprimeurs door geweldige ideeën van het lab naar de markt te brengen.