Vakgebieden TU/e scoren in wereldwijde QS ranglijst voor universiteiten

De Technische Universiteit Eindhoven maakt een flinke stap vooruit in de QS ranking voor zogenaamde ‘Subject Areas’ of vakgebieden. De TU/e staat met drie van die vakgebieden in de wereldwijde top 50 van de QS World University Rankings by Subject 2019. Mechanical Engineering (44e), Chemical Engineering (42e) en Statistics & Operational Research (39e) kunnen zich mondiaal meten met de beste opleidingen en onderzoeksgroepen. Daarnaast prijkt Industrial Engineering weer in de top 100 van haar brede vakgebied.

QS World University Rankings is een publicatie van de Quacquarelli Symonds (QS) company. QS is een Brits bedrijf gespecialiseerd in onderwijs en studeren in het buitenland. Naast een algemene ranglijst voor universiteiten die in het najaar uitkomt, presenteert QS jaarlijks een klassement dat zich toegespitst op vijf ‘Broad Subject Areas’ (Arts & Humanities, Engineering & Technology, Life Sciences & Medicine, Natural Sciences en Social Sciences & Management) en 48 specialistische ‘Subject Areas’.

In de ‘Broad Subject Areas’ die vallen onder Engineering & Technologie stijgt de TU/e naar mondiale plek 89 (vanaf 103). Binnen de ‘Subject Areas’ behaalt het vakgebied Architecture/Built Environment voor het eerst een absolute toppositie met een score van 100,0 op citaties per wetenschappelijke paper. Opvallend is ook dat de TU/e het in vergelijking met voorgaande jaren beter doet in 12 van de 13 gerankte ‘Subject Area’s.

De verklaring voor de goede resultaten in de QS lijst is onder meer de verbeterde reputatie van de TU/e, een zwaarwegend criterium dat QS hanteert in het samenstellen van de ranking. De resultaten worden bepaald door een combinatie van Academic Reputation Surveys (tussen 2014-2018), Employer Reputation Surveys (tussen 2014-2018), Citations per paper (afgelopen 5 jaar geïndexeerd in Scopus) en de H-index (Scopus), de impact van wetenschappelijke publicaties.

Volgens rector magnificus Frank Baaijens kunnen medewerkers van de universiteit trots zijn op de groeiende waardering voor de TU/e, zo wijst hij op de verbeterde reputatie. “De universiteit investeert veel in de kwaliteit in onderzoek en onderwijs en dan is het goed dat vertaald te zien in erkenning.” De rankings van QS zijn wereldwijd (samen met de THE en ARWU/Shanghai Rankings) het meest populair onder internationale studiekiezers. De totale lijst voor Subject Areas bestaat in totaal uit ruim 1.200 universiteiten.