TU/e-hoogleraar Meijer geeft college op Lowlands University

Hoogleraar Bert Meijer van de TU/e staat zaterdag 22 augustus op muziek- en cultuurfestival Lowlands. Rond het middaguur geeft hij aan zo'n 1.200 festivalgangers college. Zij krijgen een kijkje in het vakgebied van de prof: de supramoleculaire chemie, waarmee hij de processen bestudeert rond het ontstaan van leven.

Miljarden jaren geleden gebeurde er iets wonderlijks: uit verschillende levenloze klompjes moleculen ontstond een eerste, zeer eenvoudige levensvorm. Die kon zichzelf in stand houden, zich beschermen tegen aanvallen van buitenaf, en -essentieel- zichzelf vermenigvuldigen.

Levenloos werd dus levend. Maar hoe kan dat eigenlijk? En waarom is het zo lastig om dat te beantwoorden? Deze fascinerende vragen stelt hoogleraar macromoleculaire en organische chemie Bert Meijer zichzelf en zijn toehoorders in zijn college aan Lowlands University 2009.

Meijer laat zien dat de wetenschap nog mijlenver verwijderd is van het zelf kunnen maken van leven uit dode materie. Ondertussen probeert de hoogleraar zoveel mogelijk te leren van de processen die hiermee samenhangen. In het door hem opgerichte Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de TU/e onderzoekt Meijer samen met collega\'s van uiteenlopende disciplines hoe je uit moleculen kleine machines kunt bouwen met speciale en nuttige functies. Bijvoorbeeld de volgende generatie katalysatoren, fotosynthetische systemen, nanocontainers en functionele materialen. Meijer zal zijn college aankleden met veel fascinerende beelden en animaties van het allerkleinste.

Zaterdag 22 augustus, 12.15 - 13.00 uur, Echo-tent, Lowlands. Het college van Bert Meijer wordt mogelijk gemaakt door de TU/e en de KNAW.

Bert Meijer (1955) is hoogleraar macromoleculaire en organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Meijer stond aan de wieg van de macro-organische chemie, een benadering die van groot belang is voor andere wetenschapsgebieden. Voor zijn pionierswerk in de chemie ontving Meijer verschillende wetenschappelijke onderscheidingen, waaronder de gouden KNCV-medaille in 1993, de Arthur K. Doolittle Award van de American Chemical Society in 1995, en in 2001 de Spinozapremie. Ook is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Lowlands University wordt voor het vijfde jaar op rij georganiseerd door Coolpolitics in samenwerking met Mojo en Willem van Zeeland. In die vijf jaar heeft Lowlands University een stevige positie veroverd als meest bijzondere ‘universiteit’ van Nederland.