Veni-regen voor Scheikundige Technologie

Maar liefst vier talentvolle, jonge onderzoekers van de faculteit Scheikundige Technologie  (ST) ontvangen een Veni-beurs ter waarde van maximaal 250.000 euro. In totaal ontvangen zeven TU/e’ers een Veni; een evenaring van het hoogste aantal dat de TU/e in één ronde aan Veni’s binnenhaalde.

De vier winnaars van ST gaan onderzoek doen naar een nieuw type batterij, door licht trillende polymeren, katalytische processen en nieuwe materialen door stabilisatie grensvlakken.

De ‘Veni’ wordt jaarlijks door NWO toegekend. De beurs biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. In totaal dienden deze ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er in totaal 154 gehonoreerd.

De vier winnaars en projecten van ST op een rij:

Katalyse op ‘mesoschaal’

Dr.ir. Ivo Filot (m) – Scheikundige Technologie - Inorganic Materials Chemistry (prof.dr.ir. Emiel Hensen)

Katalysatoren zijn van cruciaal belang voor een duurzame toekomst. Ze zijn onder meer nodig voor een schone, chemische industrie en de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven als biomassa. Inzicht in de katalytische processen is hierbij essentieel. Ivo Filot (32) gaat deze processen op de ‘mesoschaal’ bestuderen, een lengteschaal die inzit tussen het atomaire niveau (nanoschaal) en de schaal van complete reactoren (macroschaal). Bekijk een filmpje over zijn onderzoek.

Van organisch molecuul tot vloeibare batterij

Dr. Koen Hendriks (m) - Scheikundige Technologie / DIFFER - Molecular Science and Technology (prof.dr.ir. René Janssen en prof.dr.ir. Richard van der Sanden)

Voor duurzame energieopwekking is goedkope en grootschalige energieopslag van groot belang; wind en zon zijn niet op elk moment van de dag beschikbaar. Een nieuw type batterij, een zogeheten flow batterij, wordt gezien als een veelbelovende kandidaat hiervoor. De ontwikkeling hiervan staat echter nog in de kinderschoenen. Koen Hendriks (31) gaat werken aan een nieuwe klasse van moleculen, die zowel positief of negatief elektrisch geladen kunnen worden, en de basis kunnen vormen voor zo’n flow batterij.

Trillen onder invloed van licht

Dr. Ghislaine Vantomme (v) – Institute for Complex Molecular Systems (prof.dr. Bert Meijer)

De Franse onderzoekster Ghislaine Vantomme (31) gaat voortbouwen op de wereldprimeur die TU/e-onderzoekers onlangs presenteerden in Nature. Van polymeren die met een ongecontroleerde beweging reageren op licht wil zij de volgende stap zetten, en toewerken naar zelfvoorzienende materialen met oppervlakken die op een gecontroleerde manier onder continue bestraling gaan trillen. Deze oppervlakken kunnen gebruikt worden voor zelfreiniging en het transport van vloeistoffen door membranen of pijpleidingen.

Structuur van macromoleculaire grensvlakken

Dr. Mark Vis (m) – Scheikundige Technologie - Physical Chemistry (prof.dr.ir. Remco Tuinier)

Veel alledaagse producten, zoals verf en voedingsmiddelen, zijn mengsels van macromoleculen. Vaak willen deze macromoleculen niet met elkaar in één mengsel zitten, waardoor ze twee aparte fasen vormen, zoals pigment- en binddeeltjes in verf of polysachariden en eiwitten in voedingsmiddelen. Normaal gesproken is dat grensvlak vaak ongewild, maar Vis (29) gaat met nieuwe experimentele technieken dat grensvlak proberen te begrijpen en het te stabiliseren. Als dat lukt maakt dat de weg vrij naar bijvoorbeeld vetvrije mayonaise of nieuwe soorten verf.