Topscore van zeven Veni-beurzen voor TU/e, Jimmy Melskens één van de winnaars

Maar liefst zeven talentvolle, jonge onderzoekers van de TU/e ontvangen een Veni-beurs ter waarde van maximaal 250.000 euro. Dat is een evenaring van het hoogste aantal dat de TU/e aan Veni’s binnenhaalde.

De zeven winnaars van de TU/e gaan onder andere onderzoek doen aan olieverfschilderijen, verbeterde siliciumzonnecellen, een nieuw type batterij en door licht trillende polymeren. De laatste keer dat de universiteit zoveel winnaars kende was in 2010. Ook in 2006 en 2003 stond de teller op 7 Veni-beurzen. 

De ‘Veni’ wordt jaarlijks door NWO toegekend. De beurs biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. In totaal dienden deze ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er in totaal 154 gehonoreerd. 

Het project van dr.ir. Jimmy Melskens  - Technische Natuurkunde, Plasma and Materials Processing (prof.dr.ir. Erwin Kessels):

Hoger rendement siliciumzonnecellen 

De silicium zonnecellen die we kennen uit het straatbeeld hebben een rendement van ongeveer 20 procent. Voor de transitie naar duurzame energie is het van groot belang dat dit rendement verhoogd wordt. In wetenschappelijk onderzoek worden rendementen van meer dan 25 procent genoemd, maar deze zonnecellen zijn niet op industriële schaal te produceren. Jimmy Melskens (34) wil in dit project komen tot technieken waarmee dat wel moet kunnen. Zo gaat hij zeer transparante metaaloxides gebruiken als contacten om zo elektrische en optische verliezen in de zonnecel te verkleinen.