Oliver Linder wint een Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde voor onderzoek naar fusiereactoren

Oliver Linder wint een Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde van 5.000 Euro voor zijn onderzoek naar fusiereactoren. Hij onderzocht hoe de opeenhoping van zware elementen in deze reactoren kan worden voorkomen. Dit is van belang voor de ontwikkeling van energie uit kernfusie, een mogelijke CO2-neutrale energiebron. De prijs wordt op 27 november uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem.

Energie uit kernfusie kan een energiedichte, CO2-neutrale energiebron worden voor toekomstige generaties. Maar om energie te kunnen opwekken, moet de reactorbrandstof eerst worden verhit tot 150 miljoen graden Celsius, waarbij dan een plasma wordt gevormd dat heter is dan de kern van de zon. Deze kunstmatige ster produceert energie door kernen van waterstofisotopen te laten fuseren. Maar door de aanwezigheid van zware elementen, afkomstig van de reactorwanden, kan het plasma sterk afkoelen, waardoor de prestaties van de reactor verminderen. Voor een toekomstige commerciële reactor moet dit probleem worden opgelost.

In zijn onderzoek heeft Oliver de verspreiding van zware elementen in fusiereactoren gesimuleerd met behulp van de modernste computercodes. Daarmee kon hij de niveaus van het transport van warmte en deeltjes beschrijven, die door turbulenties en botsingen in het plasma van experimentele reactoren worden veroorzaakt. In de kern van het plasma bleek het directe effect van periodieke plasma-instabiliteiten op het transport van zware onzuiverheden cruciaal te zijn om opeenhoping van zware elementen te voorkomen.

Het succes van de gebruikte computercodes vergroot het vertrouwen in de onderliggende modellen. Dit stimuleert de toepassing van deze codes voor het ontwerp van kernfusiereactoren, waarin het transport van warmte en deeltjes in het plasma van de reactor optimaal plaatsvindt.

De beschikbaarheid van commerciële fusiereactoren is van groot belang voor de toekomst van de mensheid. Daarom is Oliver blij dat onderzoek binnen dit vakgebied is bekroond met een Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde. Het toont niet alleen waardering voor zijn bijdrage, maar ook voor het werk van al die nationale en internationale collega's, die onderzoek naar fusie-energie mogelijk maken.

Op dit moment doet Oliver promotieonderzoek aan het Max-Planck-Institut für Plasmaphysik in Garching, Duitsland.

In totaal worden op 27 november in Haarlem drie Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde uitgereikt door Paul Mak, Shell Projects & Technology. De andere winnaars zijn: Myrthe Bruning (Universiteit Twente) en Enea Mauri (Universiteit Utrecht).

De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen (zie ook: www.khmw.nl).