Onderzoekssamenwerking

De secties van de faculteit Werktuigbouwkunde zijn direct en indirect betrokken bij verschillende onderzoeksscholen en -instituten. 

Onderzoeksinstituten

Onderzoeksinstituten verenigen industrie en wetenschap op een zodanige wijze dat de overdracht van kennis naar de markt, de zogenaamde valorisatie van innovatie, wordt gestimuleerd. Secties van de faculteit Werktuigbouwkunde zijn betrokken bij de volgende onderzoeksinstituten:

Institute for Renewable Energy Storage (IRES)

Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI)

Institute for Complex Molecular Systems (ICMS)

Materials & Quantum Nano-Photonics (QNP)

Onderzoeksscholen

Onderzoekscholen hebben een eigen onderzoeksprogramma en verzorgen het onderwijs voor promovendi. In onderzoeksscholen komen verschillende faculteiten (van verschillende universiteiten) samen. De faculteit Werktuigbouwkunde is betrokken bij diverse onderzoekscholen:

 
Engineering MechanicsEngineering Mechanics is een gezamenlijk initiatief van de TU/e, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente. 
Eindhoven Polymer LaboratoriesHet doel van het Eindhoven Polymer Laboratories (EPL) is het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van onderzoekers op het gebied van polymeren.
Dutch Institute of Systems and ControlDe onderzoeksschool Dutch Institute of Systems and Control (DISC) is een interuniversitaire onderzoekschool die alle universitaire onderzoeksgroepen op het gebied van ‘systems and control theory and engineering’ in Nederland verenigt. Het biedt een nationaal georganiseerd graduate programma voor promovendi op dit gebied.
BETA (Operations Management and Logistics)De Beta Research School for Operations Management and Logistics is een nationale universitaire onderzoeksschool die promovendi opleidt en waarin verschillende wetenschappelijke disciplines bijdragen aan een dieper begrip van de prestaties van operationele processen. Deze disciplines variëren van wiskunde en informatica tot arbeidspsychologie en organisatiegedrag. Elk van deze disciplines levert aanvullende wetenschappelijke kennis op die nodig is voor de analyse, het ontwerp en de beheersing van operationele processen.
J.M. BurgerscentrumHet J.M. Burgerscentrum (JMBC) is de Nederlandse onderzoekschool voor stromingsleer. Met de combinatie van kennis, vaardigheden en faciliteiten van meer dan 50 onderzoeksgroepen biedt het JMBC een  multidisciplinaire omgeving voor geavanceerd onderzoek in de stromingsleer en voor de opleiding van talentvolle graduate en postdoctorale studenten. 
Research school Process TechnologyDe onderzoekschool Procestechnologie (OSPT) is de Nederlandse onderzoekschool voor procestechnologie. Het is een interuniversitaire samenwerking op het gebied van scheikundige technologie en procestechnologie.