Spin-offs

De faculteit Werktuigbouwkunde streeft vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid naar een effectieve benutting van de resultaten van wetenschappelijk werk. Dit noemen we kennisvalorisatie. In de praktijk betekent dit dat ontwikkelde wetenschappelijke kennis door nieuwe technologische bedrijven wordt vermarkt. De TU/e en de faculteit Werktuigbouwkunde stimuleren deze jonge bedrijven die meestal ontstaan vanuit of tijdens promotietrajecten. Binnen de faculteit Werktuigbouwkunde zijn in de laatste jaren een aantal succesvolle bedrijven opgestart.

Fistuca

Fistuca ontwerpt en bouwt in samenwerking met marktpartijen nieuwe machines voor de funderingsbranche. Momenteel ontwikkelt Fistuca een schoner, stiller en beter regelbaar heiblok en een goedkoop, onderhoudsarm en energiezuinig trilblok.

Heat Power

Heat Power ontwerpt en ontwikkelt warmtekrachtkoppeling, co-generatie en krachtsystemen op basis van industriële turbo-machines. De kracht van Heat Power ligt in het decentrale segment: 1-4MWe. Voor deze decentrale toepassingen biedt Heat Power oplossingen op maat, die vooral interessant zijn in combinatie met crude (bio-)fuels. 

Optimal Forming Solutions

Optimal Forming Solutions werkt aan een instelbare matrijs die op basis van CAD-berekeningen een complexe vorm aanneemt. De technologie maakt gebruik van een programmeerbaar pennenbed waarbij vanuit een digitale vorm een ontwerp op het pennenbed ingesteld kan worden. Binnen enkele minuten kan op deze manier een functioneel product gemaakt worden. Onderscheidend hieraan is dat iedere keer een ander product tot stand komt zonder in een mal te investeren. Het bedrijf richt zich momenteel vooral op de plaatverwerkende kunststofindustrie van vacuümvormers en thermovormers met toepassingen voor het verpakken van kleine series hightech producten met track & trace mogelijkheden in de verpakking.

Progression-Industry

Progression-Industry BV ontwikkelt out-of-the-box oplossingen voor de kern uitdagingen van de automotive- en petrochemische sector: CO2, roet en duurzaamheid. De technieken in ontwikkeling zijn WEDACS (wint verliezen over gasklep in benzine motor terug), PFAMEN (injector met tip van gesinterd metaal waardoor verneveling wordt verbeterd) en CyclOx (schone en groene brandstof, gemaakt uit restafval).

Sorama

Sorama helpt bedrijven met het opsporen van geluidsbronnen. Met 's werelds meest veelzijdige geluidscamera visualiseert Sorama hoe een product of machine geluid maakt. Eén geluidsmeting levert haarscherpe beelden op van de geluidsdruk, deeltjessnelheid én geluidsintensiteit. Ook wordt heel helder de opbouw van de geluidsterkte door de tijd zichtbaar waardoor bronnen nog beter geïdentificeerd kunnen worden. 

Xpress Precision Engineering

Xpress Precision Engineering levert componenten voor precisie metrologie. Een belangrijke productlijn bestaat uit de Gannen tasters, deze kunnen een object driedimensionaal meten voor onderzoeksdoeleinden of kwaliteitscontrole. De taster is voorzien van een zeer kleine kogel (tussen de 0,5 en 0,05 mm), waardoor kleine features bemeten kunnen worden. Dit gebeurt met nanometernauwkeurigheid en zeer lage aantastkrachten, waardoor objecten niet beschadigd worden. Belangrijke toepassingen zijn metingen aan lenzen, microkanalen (bv een diesel injector), medische implantaten en onderdelen uit de (aero)space.

Medical Robotic Technologies

Medical Robotic Technologies ontwikkelt robot technologie voor medische toepassingen, op basis van onderzoeksresultaten van de Control Systems Technology group van de faculteit Werktuigbouwkunde, in nauwe samenwerking met deskundigen in het veld. Toepassingsvoorbeelden zijn vitreo-retinal oogchirurgie en minimale invasieve chirurgie in de buik en borst.

IME Technologies

IME Technologies is een high-tech bedrijf dat oplossingen levert voor onderzoek naar en productie van geavanceerde nanovezels. De belangrijkste activiteit is het ontwikkelen en verkopen van unieke, betrouwbare, gebruiksvriendelijke electrospin R&D en productie apparatuur. Het is missie van IME Technologies om klanten in de R&D, biomedische en chemische industrie te assisteren met het verbeteren en versnellen van electrospin onderzoek en product ontwikkeling.

SNOCOM

SNOCOM heeft als missie om luchthavens te helpen in hun uitdaging om sneeuw op een efficiënte, kosteneffectieve, veilige en duurzame manier te verwijderen van vertrek- en landingsbanen. Dat is waarom ze een machine hebben ontwikkeld die niet alleen de drie huidige mechanische sneeuwruim-methoden combineert, maar ook een innovatieve technologie toepast die het volume van de sneeuw vermindert voordat het in een vrachtwagen geladen wordt.

Avular

Avular werd opgericht in 2014 en is gespecialiseerd in het ontwerp en productie van professionele UAV (Unmanned Aerial Vehicle) systemen. Ze ontwerpen en bouwen UAV-systemen, in overeenstemming met de wettelijke normen van vandaag en morgen, geschikt voor industriële werkzaamheden.

Corellian

Corellian ontwikkelt aerodynamische oplossingen die het brandstofverbruik, de uitstoot van koolstof en de algemene prestaties van personenauto's en lichte bedrijfswagens verbeteren. Op deze manier wil Corellian duurzame mobiliteit voor veel mensen creëren. Corellian werkt nauw samen met onder andere de TU/e. Alle oplossingen zijn getest en goedgekeurd door de RDW, TüV en andere regelgevende instanties, waardoor hoge kwaliteit en maximale veiligheid gegarandeerd worden.