Profielwinkel

Ben je een 6 vwo-leerling en werk je aan een profielwerkstuk over een technisch of maatschappelijk-technisch onderwerp? Op deze pagina vind je praktische informatie om je op weg te helpen!

Aan de slag met je onderzoeksvraag
Heb je een onderwerp voor je profielwerkstuk gevonden? Dan moet je bepalen wat je precies wilt gaan onderzoeken. Dit geef je weer in je onderzoeksvraag, ook wel hoofdvraag genoemd. Om een hoofdvraag te kunnen formuleren, moet je goed weten wat je met je onderzoek wilt bereiken. Wat is het doel van je onderzoek? Is het mogelijk om dit doel te halen? 

Om een goede hoofdvraag te kunnen opstellen, moet je eigenlijk al wat meer van je onderwerp afweten. Google daarom eens naar informatie over jouw onderwerp of lees er literatuur over. Zo vorm je automatisch een beeld van wat je interessant of minder interessant vindt aan je onderwerp. Kies een invalshoek die jij interessant vindt en bedenk hier een concrete vraag bij. Dit is je onderzoeksvraag. Bedenk vervolgens welke vragen je allemaal moet beantwoorden om het antwoord te vinden op jouw onderzoeksvraag. Dit zijn je deelvragen.

Inspiratie voor je onderzoeksvraag nodig?
Weet je nog niet precies wat je wilt gaan onderzoeken? Laat je dan inspireren door de TU/e. Meld je aan voor één van onze Masterclasses, de profielwerkstukdagen van de faculteit Scheikunde of doe mee met de jaarlijkse Innovation Challenge. Wil je literatuur raadplegen voor je profielwerkstuk? Dan kun je boeken uit de bibliotheek van de TU/e te lenen. Helaas hebben we momenteel geen docenten en ruimtes beschikbaar om individuele profielwerkstukvragen te ondersteunen. Formuleer daarom een onderzoeksvraag die je thuis, op school of op een andere locatie buiten de TU/e kunt onderzoeken.

Hoe  nu verder?
Op onze website vind je meer inhoudelijke informatie over de aanpak van je profielwerkstuk. Hier hebben we beschreven welke stappen je moet zetten om je profielwerkstuk uit te voeren. Verder hebben we een aantal ideeën en onderwerpen per vakgebied voor je op een rijtje gezet.

Heel veel succes alvast!