Cum laude voor invloed diversiteit op softwareontwikkeling

Bogdan Vasilescu promoveerde gisteren cum laude op zijn onderzoek naar de diversiteit in achtergronden van mensen in grootschalige softwareontwikkeling. Zijn onderzoek, uitgevoerd aan de faculteit Wiskunde en Informatica, voltooide hij bovendien binnen drie jaar – een zeldzaamheid in Nederland. 

De ontwikkeling van software is veelal een grootschalige operatie, waarin een grote hoeveelheid mensen samenwerken. Door middel van een reeks experimentele onderzoeken heeft Bogdan Vasilescu voor het eerst onderzocht in hoeverre de diversiteit van mensen, in bijvoorbeeld geslacht en technische waardigheden, de manier waarop software ontwikkeld wordt beïnvloedt. 

Veel meer data
Vasilescu heeft een aantal tools ontwikkeld waarmee hij grote online gemeenschappen kon bestuderen. Hiermee kon hij veel meer data vergaren dan met traditionele enquêtevormen behaald kan worden. Zijn inzichten zijn niet alleen van belang voor de softwaregemeenschap, maar hij bewees ook dat ze toegepast kunnen worden op het organiseren van wetenschappelijke conferenties.

Minder dan drie jaar
De begeleiders van Vasilescu, Mark van den Brand en Alexander Serebrenik, waren onder de indruk van zijn innovatieve en onafhankelijke werkhouding. Volgens hen heeft zijn werk grote impact in het onderzoeksveld, wat onder meer wordt geïllustreerd door zijn voor een jonge onderzoeker uitzonderlijk hoge h-index – een indicator van de wetenschappelijke impact van publicaties. Des te indrukwekkender gezien het feit dat hij zijn promotieonderzoek in minder dan drie jaar voltooide, iets dat vrijwel niet voorkomt in Nederland.

Vasilescu is een NWO-promovendus en heeft tijdens zijn promotie meerdere buitenlandse groepen bezocht in de VS, België en Frankrijk. Per 1 november begint hij als postdoc aan de universiteit van Californië-Davis.