Jubilerende PDEng opleiding Software Technology beweegt mee met de technologie

TU/e-symposium Smart Industry haakt in op huidige perspectieven

De PDEng (Professional Doctorate in Engineering - een tweejarige universitaire technische ontwerpersopleiding - Software Technology (ST) richt zich in toenemende mate op software architectuur. Dat constateert hoogleraar Mark van den Brand van de faculteit Wiskunde en Informatica en wetenschappelijk directeur van de ST-opleiding. De ontwikkelingen in het vakgebied gaan razendsnel en de TU/e ziet dat voormalige en huidige trainees steeds vaker de rol van senior software architect innemen in bedrijfsleven en industrie." Een goede software architectuur is een zeer belangrijk ingrediënt bij software ontwikkeling. Dat betekent dat wij als opleiding moeten meebewegen. Op basis van onderzoek, gesprekken met en feedback van alumni versterken en vernieuwen we voortdurend ons cursusaanbod op het gebied van software architectuur."

Dit jaar blaast de ontwerpersopleiding Software Technology (voorheen OOTI - ontwerpersopleiding technische informatica) binnen de TU/e-faculteit Wiskunde en Informatica dertig kaarsjes uit. Om hierbij stil te staan houdt de faculteit op vrijdag 12 oktober een wetenschappelijk symposium met als thema Smart Industry.

Software Technology is inmiddels onlosmakelijk verbonden met alle denkbare technologische ontwikkelingen die ons omringen, van cyber-fysieke systemen, 'The Internet Of Things' en het internet van diensten. De vraag is waar de huidige evolutie in technologie en vakgebied naartoe gaan en waar deze beweging toe gaat leiden. De belangrijkste claim is die van de Smart Industry ("Industry 4.0") met een totaal andere benadering en output dan we kennen - vergelijkbaar met de 1e (stoommachine), 2e (elektrificatie) en 3e (electronica & semi-conductors) industriële revolutie. De belofte die Software Technology in zich draagt is groot, maar hoe realistisch of voorspelbaar die uitkomsten zijn, is onduidelijk.

Prof.dr. Van de Brand is sinds 2006 voorzitter van de groep Software Engineering and Technology Research aan de Technische Universiteit Eindhoven en is 'permanent advisor' van het faculteitsbestuur van W&I. Hij stelt dat de opleiding de laatste ontwikkelingen zeer nauwlettend volgt en toepast. "Dit kunnen wij omdat de trainees in hun opleiding 3 maal in-house projecten uitvoeren die we ruim tevoren doorspreken met de bedrijven waar onze studenten de opdrachten uitvoeren. Op basis van deze opdrachten, worden workshops ingericht waar we alle relevante kennis onderwijzen. Op deze manier van werken garandeert de faculteit een zeer up-to-date programma."

Met dit symposium ter gelegenheid van het zesde jubileum poogt de ontwerpersopleiding Software Technology vanuit verschillende invalshoeken een context te bieden en inzicht in toekomstige bewegingen. Op het programma staan sprekers van TU/e, Philips, Brainport, TNO, Fraunhofer IESE, ASML, Smart Robotics en Thales.

Het symposium vindt plaats op de High Tech Campus Eindhoven in het Conference Center, Auditorium Einstein.

Meer weten over de PDEng opleiding Software Technology? Lees hier verder.