Profielwerkstuk Cryptologie

Omschrijving
Cryptologie is het gebied uit de wiskunde waarin het maken van geheimschriften wordt bestudeerd. Geheimschriften zijn al zeer oud maar in de laatste decennia is het belang ervan erg toegenomen. Hieronder twee voorbeelden

Betalen via internet, is dat wel veilig?
Al surfend op het web zie je een fantastische aanbieding van een cd. Of je komt software tegen waar je al zolang naar op zoek was.  Bestellen is eenvoudig, maar voor de betaling wil de aanbieder wel een creditcardnummer hebben.
Is betalen op deze manier wel veilig? Kan informatie die je via het net verstuurt onderschept worden? Cryptografische technieken maken het mogelijk gegevens veilig te versturen!

Zekerheid met een digitale handtekening?
Aan het eind van de dag zet een bankvestiging alle transacties van die dag (in digitale vorm) op een grote magnetische band en stuurt die naar de systeembeheerder van het hoofdkantoor. Deze wil er zeker van zijn dat er onderweg niet met de data geknoeid is. Hoe kan hij nu in die lange rij van nullen en enen zien of een kwaadwillend persoon iets veranderd heeft? De zogenaamde digitale handtekening geeft hem zekerheid!

Bij het maken van veilige geheimschriften komt heel wat kijken. In dit profielwerkstuk gaat het in eerste instantie vooral om de wiskundige achtergronden. Je zult zien dat er bij de meest moderne systemen vaak zeer "oude" wiskunde gebruikt wordt.

Voor wie?
Leerlingen met het profiel NT of NG.

Beginkennis
Er is geen speciale voorkennis vereist. 

Wat wordt er van je verwacht?
In de eerste plaats bestudeer je de reader "Kun je die code kraken?" en maak je opgaven in deze reader. Via de onderstaande links krijg je een indruk van dit karwei:

Vervolgens kies je - na overleg met je begeleidende docent - een ander onderwerp uit de cryptologie of een besproken onderdeel dat je wilt uitdiepen en ga je op zoek naar informatie over je gekozen onderwerp. Hieronder staan een aantal sites die je wellicht kunt gebruiken. De gevonden informatie bestudeer je en presenteer je in een geschikte vorm.

Studiemateriaal
De reader Kun je die code kraken? (in pdf-formaat, 1.6 MB)

Links
Enkele links rondom cryptologie en getaltheorie: