Wiskundige Johan van Leeuwaarden schrijft in twee populair wetenschappelijke boeken

Begin 2017 zijn twee populair wetenschappelijke boeken uitgekomen waar Johan van Leeuwaarden, hoogleraar in de sectie Stochastiek van de faculteit Wiskunde en Informatica, een bijdrage aan heeft geleverd. Zo beantwoordt hij in het boek “Hoe zwaar is licht” een vraag over π en schrijft hij in “Wetenschappelijke parels” over bolstapelingen in de wiskunde.

Hoe zwaar is licht
Aanleiding voor het boek Hoe zwaar is licht was de Nationale Wetenschapsagenda, waarvoor Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan alle Nederlanders in 2015 opriepen om alles wat ze altijd al eens aan ‘de wetenschap’ hadden willen vragen in te sturen. Er kwamen meer dan 12.000 vragen binnen. In Hoe zwaar is licht beantwoorden wetenschappers de honderd meest aansprekende vragen aan de wetenschap.

Wordt een beschaving altijd ‘beter’? Hoe worden bacteriën resistent tegen antibiotica? Hoeveel mensen kan de wereld aan? Kan radioactief afval gerecycled worden? Wat komt er na democratie? Waarom kan massa niet negatief zijn? Het boek bevat bijdragen van onder anderen: Hans Clevers, José van Dijck, Robbert Dijkgraaf, Gerard ’t Hooft en Erik Scherder. Johan van Leeuwaarden beantwoordt de vraag: Waarom kunnen zelfs hedendaagse supercomputers π niet berekenen? Het boek is uitgegeven bij Balans en werd gepresenteerd op de Avond van de Wetenschap 2017.

Wetenschappelijke parels
Het boek Wetenschappelijke parels verschijnt bij uitgeverij Maven. Bijna dagelijks worden we getrakteerd op nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Soms zijn ze van wereldbelang, maar vaak is het de waan van de dag. Of het nu gaat om nieuwe dieetvoorschriften, experimentele medicijnen, technologische doorbraken of voorspellingen over klimaatverandering: tenzij je een doorgewinterde expert bent is het onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Welke ontdekkingen zijn er nu écht van belang en dus van invloed op onze toekomst?

John Brockman, oprichter van edge.org, vroeg dit jaar aan de meest invloedrijke wetenschappers en denkers ter wereld: Wat is het meest interessante en belangrijke recente wetenschappelijke nieuws? Volgens denker Steven Pinker is de opmerkelijkste ontwikkeling dat we voor het eerst in de geschiedenis de menselijke vooruitgang kunnen kwantificeren, TED-goeroe Chris Anderson staat versteld van de mogelijkheden van het sociale experiment dat internet is. Johan van Leeuwaarden schrijft in Wetenschappelijke parels over de bolstapelingen in de wiskunde (met welke stapeling kun je de meeste sinaasappelen in een kist krijgen?) en geeft inzicht in het fenomenale bewijs voor optimale bolstapelingen in dimensie acht dat in 2016 werd gegeven door de Oekraïense wiskundige Maryna Viazovska.