Wiskundige Clara Stegehuis één van de nieuwe ‘Faces of Science’

Promovenda Clara Stegehuis van de faculteit Wiskunde en Informatica is gekozen als één van de nieuwe twaalf ‘Faces of Science’. Dit zijn door KNAW gekozen jonge talenten die in filmpjes en blogs verslag gaan doen van hun dagelijkse bestaan in de wetenschap.

Faces of Science is een project van KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink met als doel jonge talentvolle wetenschappers in de schijnwerpers te zetten. Op de site Facesofscience.nl bloggen de promovendi over hun ervaringen en passies, om een realistisch beeld te geven van hoe het is om wetenschapper te zijn, vooral aan jongeren die staan voor een studiekeuze. Ze treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Middelbare scholieren
Clara Stegehuis (25) behoort tot de twaalf nieuwe ‘Faces’ die de KNAW vandaag toevoegde aan de al bestaande veertig bloggende promovendi. Ze werd gekozen uit een groot aantal kandidaten, na te zijn voorgedragen door haar begeleider en lid van de Jonge Akademie Johan van Leeuwaarden. Stegehuis verheugt zich op de kansen die dit podium zal bieden: "Ik vind het geweldig om mensen, en vooral middelbare scholieren, te laten zien hoe mooi wiskunde en wetenschap zijn."

Complexe netwerken
Als studente deed ze al aan voorlichting en organiseerde ze wiskundewedstrijden voor 4 en 5 VWO-scholieren. Als promovenda zette Stegehuis die lijn door, als host bij een wiskundetentoonstelling en als spreker in een theatervoorstelling. Het onderwerp van haar promotieonderzoek is complexe netwerken. Dit soort netwerken zijn overal om ons heen. Denk aan sociale netwerken, communicatienetwerken, citatienetwerken of het brein.

Groepsstructuren
De wiskundige theorie van netwerken is een relatief jong vakgebied. De maatschappelijke relevantie van complexe netwerken wordt alsmaar groter, terwijl de fundamenten van de onderliggende theorie nog niet duidelijk zijn. Vorig jaar ontdekte Stegehuis dat groepsstructuren in netwerken een virus (of een roddel) kunnen versnellen, maar ook juist kunnen afremmen. Het onderzoek valt binnen het NWO Zwaartekrachtsprogramma ‘NETWORKS’, een consortium van tientallen onderzoekers in Nederland met als doel de fundamentele aspecten van complexe netwerken te ontrafelen.

Tweede Face van TU/e
De wiskundige is overigens de tweede 'Faces'-blogger van de TU/e; faculteitsgenoot en informaticus Wouter Meulemans ging haar in 2014 al voor. Hij blikt tevreden terug op zijn (inmiddels afgelopen) werk als blogger "omdat het je eens buiten je comfortzone plaatst waarin je vooral met mensen praat die een vergelijkbare achtergrond hebben. Je onderzoek, en ook het concept 'onderzoek doen', uitleggen aan in mijn geval niet-informatici, is soms best uitdagend, maar juist ook goed - het helpt je je onderzoek in perspectief te plaatsen".

De verrichtingen van Stegehuis zijn te volgen op de website Facesofscience.nl. De komende maanden worden van alle nieuwe ‘Faces’ filmpjes gemaakt. Vanaf medio april zullen ze één voor één geïntroduceerd worden op de website. Stegehuis zal op 1 juni op de website verschijnen.