Sectie Information Systems (IS)

De sectie IS onderzoekt onderwerpen die te maken hebben met het ontwerpen, realiseren, analyseren en optimaliseren van informatiesystemen.

De sectie IS bestaat uit drie chairs:

Architecture of Information Systems

Bij de chair Architecture of Information Systems (AIS) onderzoekt men methoden, technieken en tools voor het ontwerpen en analyseren van procesbewuste informatiesystemen. Dat zijn systemen die bedrijfsprocessen in organisaties ondersteunen. AIS stelt zich ten doel de bedrijfsprocessen en de organisaties die erdoor worden ondersteund te modelleren en te analyseren.

Data Mining

De chair Data Mining (DM) onderzoekt technieken en aanpakken waarmee kennis ontdekt kan worden die de aan de kern liggen van data science. De groep staat bekend om zijn bijdragen aan de gebieden van voorspellende analyses, automatisering van machine learning en networked science, subgroup discovery en exceptional model mining, en vergelijkbaarheidsrekeningen op complexe data.

Web Engineering

Binnen Web Engineering (WE) onderzoekt men methoden, technieken en tools voor het omgaan met gestructureerde en semi- of ongestructureerde informatie, waarbij hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van hypermedia – grote of kleine hoeveelheden informatie die bijvoorbeeld wordt gepresenteerd als tekst, beelden of video, met elkaar verbonden via links.

Deze chair houdt zich bezig met het bestuderen van de structuur van dergelijke informatiesystemen, evenals met de mogelijke manieren waarop de informatie kan worden opgeslagen teneinde deze meer toegankelijk te maken voor gebruikers. Betekenisvolle koppelingen worden interpreteerbaar gemaakt voor computers met behulp van het Semantische Web. De gebruikerservaring van informatiebronnen wordt verbeterd door middel van personalisatie en aanpasbaarheid.