Computer Science and Engineering: 'Society depends on reliable software'

Software Science en Web Science samengevoegd

Vanaf september 2017 worden de bachelor programma's Software Science en Web Science samengevoegd in het nieuwe programma Computer Science and Engineering. De nieuwe major bevat elementen van beide huidige majoren maar zal een meer coherenter opbouw zal hebben dan de huidige opleidingen. Via de keuzeruimte kunnen studenten nog steeds kiezen voor profielen die lijken op de huidige majoren Web Science en Software Science dus wat dat betreft is de opleiding heel divers en breed in te vullen.

Interesse in de opleiding? Kom dan naar de speciale meeloopdag van Computer Science and Engineering op 11 april.
Schrijf je hier in.

Computer Science

Ons leven zou er heel anders uitzien zonder de software die vaak onzichtbaar zijn werk doet. Mobiele telefoons, koffieapparaten, ziekenhuisapparatuur, navigatiesystemen. Allemaal werken ze door de software die er in zit. Stel je voor wat er kan gebeuren als door een softwarefout spoorbomen bij spoorwegovergangen niet op het goede moment dichtgaan, of als de elektriciteit uitvalt. Maar waarom mislukken automatiseringsprojecten zo vaak, waarom is het zo moeilijk om een omvangrijk stuk programmatuur correct te ontwerpen en te onderhouden? Waarom zijn sommige apps meteen populair, en wat is er voor nodig om een nieuwe web service te ontwikkelen?

Softwaresystemen ontwerpen

Bij de opleiding Computer Science and Engineering leer je de basis principes en methoden om (grote) softwaresystemen en web services te ontwerpen. Iets dat veel verder gaat dan het schrijven van computerprogamma’s. Je leert bij je ontwerp rekening te houden met de toekomstige gebruikers. Je kunt redeneren over de correcte werking en de efficientie van een programma. Dat doe je op een wiskundig verantwoorde manier.
Je ontwikkelt kennis en vaardigheden waar je de rest van je loopbaan plezier van hebt en die dus niet meteen verouderd zijn als een nieuwe programmeertaal of ontwikkelomgeving zijn intrede doet.

Naast het uitbreiden van je kennis en vaardigheden leer je ook om dat alles toe te passen op concrete problemen. Dat doen we via Ontwerpgericht Onderwijs, de OGO-projecten die je in een team van medestudenten uitvoert.

In het eerste jaar werk je aan het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijk web portaal. In het tweede jaar kies je een van de volgende vier projecten: het ontwikkelen van een door een computer bestuurde machine (sorteermachine), een gloednieuwe app, een informatiesysteeem, of een efficient nieuw algoritme.

In het derde jaar zal je bachelor eindproject een speciaal OGO-project zijn, waarin je een software systeem moet ontwikkelen, of een bestaand systeem moet verbeteren, in opdracht van een echte klant, doorgaans een high-tech bedrijf uit Brainport Eindhoven.

Ontwerpgerichte Onderwijsprojecten (OGO)

Je oefent je kennis tijdens concrete Ontwerpgerichte Onderwijsprojecten (OGO). Samen met  medestudenten werk je aan bijvoorbeeld het opzetten van een webwinkel, een webportaal of een website waar verplegend personeel patiënten op afstand kan observeren. Je zult ook het gebruik van een grote website analyseren en de links en menustructuur verbeteren. Daarnaast maak je gebruik van AI-methodes (Artificial Intelligence) om de beschikbare informatie van een website te verbeteren, bijvoorbeeld door personificatie.

Major

Na afronding van deze major ontvang je het diploma van de bacheloropleiding Technische Informatica en de graad van Bachelor of Science in Computer Science and Engineering. 

NVAO accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO.