Donateurs

  Marina van Damme-beurs geeft ambitieuze vrouwelijke ingenieurs een duwtje in de rug

  “Met deze beurs wil ik graag jonge ambitieuze vrouwen ondersteunen, want ik denk dat het nog heel lang duurt voordat de top van de universiteiten en ondernemingen voor de helft uit vrouwen bestaat”, aldus Marina van Damme, de 85-jarige naamgeefster van de beurs. Zij heeft er bewust voor gekozen haar naam aan de beurs te verbinden omdat ze verwacht dat een anonieme beurs minder aandacht krijgt en impact heeft. “Het is minder anoniem en ik kan op deze manier meer dienen als een rolmodel.”

  Beeldvormingstechnieken
  De gelukkige winnares in 2015 was Lisanne van Oppen, alumna van de TU/e-opleiding Biomedische Technologie en momenteel als promovenda verbonden aan het Radboud Academisch Medisch Centrum in Nijmegen, waar ze onderzoek doet naar gerichte medicijnafgifte. Met de beurs, een bedrag van 9000 euro, gaat Van Oppen drie maanden naar Barcelona, om daar uitgebreid kennis te maken met nieuwe beeldvormingstechnieken, waaronder super-resolutiemicroscopie. 

  Belangrijke carrière stap
  De Marina van Damme-beurs valt toe aan de vrouwelijke ingenieur die het beste voorstel heeft ingediend om met een bedrag van 9.000 euro een belangrijke stap in haar carrière te zetten. Het bedrag moet worden uitgegeven aan scholing om een grensverleggende carrièrestap te kunnen maken. Er zijn ook twee aanmoedigingsprijzen van 1.000 euro.

  Legaat
  Van Damme heeft voor de TU/e al een bedrag van 253.000 euro gereserveerd om de komende 23 jaar de beurzen nog te laten uitreiken. Met de ondertekening onlangs werd de beurs het grootste legaat dat de TU/e ooit heeft ontvangen.