Prestigieuze Europese beurs voor Dick Broer

Deze week werd bekend dat prof. Dick Broer een prestigieuze Europese Advanced Grant krijgt. Met deze subsidie van bijna tweeënhalf miljoen euro zal hij de komende vijf jaar proberen ‘trillende’ coatings te ontwikkelen op basis van vloeibare kristallen waarmee onder meer oppervlakken zelfreinigend gemaakt kunnen worden.

Met de ERC Advanced Grant wil Broer, werkzaam binnen de groep Functional Organic Materials and Devices van de faculteit Scheikundige Technologie, materialen ontwerpen die trillende bewegingen uitvoeren onder invloed van licht of warmte. Op basis van vloeibare kristallen - stoffen die qua eigenschappen inzitten tussen vaste stoffen en vloeistoffen en vooral bekend zijn van lcd-schermen - wil hij onder meer een coating maken waarin minuscule bewegende ribbels ontstaan als je ze met licht beschijnt of er een elektrische spanning over aanlegt. 

Op die manier zou je bijvoorbeeld zand van zonnepanelen kunnen afvoeren na een zandstorm. “Maar dezelfde materialen kun je ook gebruiken als touchscreen die mechanische feedback aan je vingers geeft”, zegt Broer. “Of als braille-display voor visueel gehandicapten.” De emeritus-hoogleraar wil daarnaast zelftrillende materialen toepassen in membranen om gassen te scheiden.

Bijzonder aan de insteek van Broer is dat de trillingsfrequentie bepaald wordt door de eigenschappen van het materiaal, en niet door de frequentie van de stimulus. Dat geeft de onderzoekers de mogelijkheid om trillingen op te wekken met een continue energiebron, zoals bijvoorbeeld zonlicht.

Broer is één van de achttien Nederlandse onderzoekers die dit jaar een Advanced Grant ontvangt van de European Research Council. Van de 2287 aanvragen werden er slechts 190 gehonoreerd.

Bron: Cursor